frida.bg

Живеят ли щастливите хора по-дълго?

Какъв е смисълът на живота? Това е въпрос, който ровичка съзнанието на хората от зората на разума ни. Има милиони отговори и нито един не е грешен или правилен. По-голямата част от съвременните хора обаче са се отказали да си задават тази гатанка и решава да изживеят живота си по най-добрия начин. Опитват се да си изкарат добре и да бъдат щастливи. Защото щастието е прието за най-прекрасното чувство.

Но дали е така?

Науката се опитва да даде отговор на този въпрос. Един от основните фактори, по който те съдят е за това е – какъв ефект има щастието върху здравето и живота ни. Проучване, публикувано в престижното медицинско списание The Lancet, разглежда резултатите от изследванията на близо 720 000 жени и заключава, че щастието, когато се разглежда самостоятелно, няма никакво значение за това колко дълго живеят хората.

Други експерти обаче категорично оспорват тази гледна точка, казвайки, че за подобно изследване трябва да се вземат и много други фактори, предава TIME. „Положителната емоция е добра за нас“, казва проф. Кара Пресмън, психолог от Калифорнийския университет.

Тази констатация звучи логично, дори за скептиците. Но учените се изправят пред сериозен проблем – как да докажат научни ползите за здравето от щастието?

децата

Изследването от 2011 г., публикувано в сборника на Националната академия на науките на САЩ, установява, че при групата от хора, които твърдят, че са нещастни, има почти двойно по-голяма смъртност, спрямо групата на същата възраст, които са казали, че са щастливи. Дори след взимане предвид на фактори като болест, финанси и депресия, хората, които са били най-щастливи, все още имат с 35% по-малък риск от преждевременна смърт.

Друго проучване на още по-възрастни хора открива, че по-щастливите хора запазват физическата си функция по-добре от тези, които не са щастливи. В един експеримент от 2003 г. пък изследователите установяват, че когато излагат хората на обикновен лек вирус, онези, които са били щастливи са се разболявали по-трудно и са карали болестта по-леко. Това е можело да се проследи и чрез химически анализ от лигавицата и кръвните антитела в тялото.

Ето как няколко авторитетни американски проучвания достигат до извода, че щастливите хора живеят по-дълго и са по-здрави. Интересният въпрос е – защо?

ритуалите

Лекарите смятат, че щастието има специфични ползи за организма, които не могат да бъдат постигнати единствено чрез здравословен избор на начин на живот. Освен това учените вече знаят, че отрицателните емоции могат да причинят редица биологични реакции, които увреждат тялото. Хроничният стрес увеличава шансът за различни възпаления в тялото, което е свързано с множество здравословни проблеми. Логиката казва, че щастието също може да доведе до промени в системите на тялото, които оказват влияние върху определени болести.

Сега се връщаме към изконния въпрос – какво е щастието и как можем да го постигнем? Това е нещо, на което всеки трябва сам да си отговори. Но ние можем да ви подскажем – започнете с усмивка. И тук имаме научна аргументация – изследователите са установили в експеримент, че хора, които се усмихват, докато им слагат инжекция, чувства с около 40% по-малко болка. Не е трудно, а е полезно за здравето!