frida.bg

Предпазват ли медицинските маски от грип?

В момента се намираме в грипна епидемия и на практика почти всички са болни. Най-много страдат хората, които работят в големи офис-помещения, които са истинско гнездо на бактерии и зарази. Да се разболееш от грип е повече от неприятно, а освен лошото физическо състояние, причинява загуба на пари, време и излизане от ритъм. Затова и всячески се опитваме да избегнем неизбежното.

Както знаете – малко неща са ефективни против грипа. Най-добре е ако сте се ваксинирали, но в България мнозинството пропускат тази процедура. Витамините и имуностимулаторите могат да подобрят имунната ви система, но със сигурност не са панацея, най-вече против грипните и вирусни състояния. Самата ви имунна система би могла да се справи с потенциалния вирус, но до определени граници. Честно да избягвате контакт със заразоносители е невъзможно, защото те са навсякъде – в офиса, вкъщи, в метрото, на улицата, в магазина. Все пак – не можем да се изолираме от света, нали?

Затова и много хора взимат предпазни мерки, носейки медицински маски, които могат да се намерят за стотинки във всяка аптека. Но дали те имат ефект?

Според д-р Шериф Мосад, специалист по инфекциозни болести в клиниката в Кливланд САЩ, отговорът е – „да“, пише списание Health. „Грипът се пренася по въздушно-капков път, така че маската би предотвратила предаването на вируса“, казва Мосад. Маската обаче е най-ефикасна когато се носи и от заразения, и от здравия. Така се правят две прегради от вируса.

Обикновените маски са достатъчни, но те задължително трябва да са оригинални и на опаковката им да пише изрично, че предпазват от малки въздушни частици. Изключително важно е маските да се използват за кратко и след това да бъдат изхвърляни. Колкото повече се носи маската, толкова по-малка е ефективността й. Тя се задръства от частици и спира да действа. Освен това – в един момент самата маска става преносител на много вируси, които са се задържали на нейната външна част. Затова е много важно при смяната й да си мием ръцете и да внимаваме къде я изхвърляме.

Да, но не 100%

Маската действа, но в никакъв начин не е 100% сигурно, че ще ви предпази от вирусите. Според експертите тя подпомага, но не замества другите превантивни мерки против грип. За да се предпазим трябва да мием често ръцете си и да избягваме контакти с болни. Самите носители на вируса е нужно да не излизат, докато не се оправят, а ако това е невъзможно – да спазват етикета със закриване на устата при кашляне и често миене на ръце. Те също трябва да носят маска.

За да е максимално ефективна маската обаче, тя трябва да се носи 24/7, отбелязват лекарите. Това е почти невъзможно, защото в някои ситуации е неучтиво, затруднява дишането, пречи на комуникацията и причинява дразнение и дискомфорт. Затова и маската не е най-доброто и практическо решение против грип, макар в определени ситуации да е полезна. Експертите съветват болните да си стоят вкъщи, защото именно те разболяват другите хора, а в случаи, когато се наложи да излязат, задължително да го правят с маска и да се стараят да избягват контакт с други хора.