frida.bg

5 от най-скъпите японски кулинарни продукти

Японците държат да са най-добри във всичко и кухнята им не прави изключение. Японските ястия са признати за едни от най-изтънчените, сложни и здравословни в целия свят. Ако не вярвате – това е страната с най-много звезди „Мишелин“ (най-престижното готварско признание) на планетата. Да, надминава дори Франция, Италия, САЩ и Испания. За справка – в страната на Изгряващото слънце има 28 ресторанта с 3 звезди „Мишелин“, а във Франция – 27. Но не само това – Токио е градът с най-много звезди в света – цели 302. Вторият с най-много е, разбира се, Париж със своите… 141 звезди. Точно така – над два пъти по-малко от Токио. Третото и четвъртото място в класацията също са японски градове – Киото и Осака.

Както можете да се досетите от тези цифри – в Япония има много ресторанти, които са сред най-престижните и, естествено – най-скъпите. В тях се готвят ястия струващи хиляди долари за малки порции. Затова и страната предлага някои от най-невероятни скъпите кулинарни продукти, които можете да намерите на Земята. Ето някои от тях.

Говеждо месо „Кобе“

Признато за едно от най-висококачествените и ценени телешки сортове от света. Това месо, идващо от едноименната японска област, е на цена от около 800 долара на килограм. Според много гурме ценители – това е най-сочното и вкусно месо на планетата. Познато е още като „мраморно месо“, защото е прошарено. Говедата от породата Wagyu са генетично разположени към такова месо, а самата мазнина е мононаситена и е с богато съдържание на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини. Затова и месото е нискохолестеролно и здравословно. Според опитвалите го вкусът му не може да се сравни с нищо друго. Заради търсенето си е най-фалшифицираното месо в света и се смята, че ако сте го опитали извън Япония, дори да сте платили стотици долари само за една порция, най-вероятно сте излъгани.

Цената на месото е толкова голяма, защото само около 3000-4000 животни от породата биват определени за подходящи за месо на година. Това се дължи на качествения контрол, който е огромен. Една зряла крава от породата може да струва над 70 000 евро.

Черна диня

Тази диня расте единствено на остров Хокайдо. Плодът й е много по-сладък и плътен, от колкото на обикновената диня. Освен това тези дини са голяма рядкост – понякога от една реколта се събират едва двеста-триста броя. В Япония тя се смята за огромен деликатес и много ценен подарък. Затова и цената на килограм започва от 200 долара. Една 11-килограма диня  била продадена за 6500 долара през 208 г.

Риба Фугу

Легендарният вид риба, която трябва да се изчисти и приготви с изключителна прецизност. Защото дори най-малкия досег с не добре изчистена риба Фугу е смъртоносен за човека. Рибата е покрита с невропаралитични химикали, които са в достатъчни количества да убие десетки хора. Обработката на Фугу включва 30 различни процедури. Всеки готвач, готвещ рибата, трябва първо да я опита, преди да я поднесе. Вкусът й е подобен на пилешко, но с морски дъх, описват престрашилите се да я опитат. Една малка порция от тази риба струва около 100 и 500 долара.

Пъпеш „Юбари“

Най-скъпият плод света е Японски. Това е пъпеш, сорт получен от смесването на два други. Познат е още като „пикантен пъпеш“. Пъпешът имал уникален и неописуем – сочен, леко пикантен вкус. Той бил „остър“, но и „сладък“ за небцето. Усещането било все едно ядеш едновременно диня, пъпеш и ананас. Цената му е толкова голяма, защото се гледа изключително трудно. Всеки един пъпеш се отглежда индивидуално – полива, тори, предпазва от слънцето. Освен това цената се поддържа умишлено висока, тъй като огромна част от производството се изкоренява – остават се само перфектните по форма, цвят и размер пъпеши. Цената му достига до 26 000 долара за два пъпеша. Все пак тази цена е само за най-перфектните „Юбари“, а тези с по-ниско качество струват около 100 долара.

Риба тон

Качествената риба тон е изключително търсена в Япония. От нея се произвежда най-скъпото и, според ценителите, вкусно суши в света. През 2017-та година 212-килограмова риба червен тон беше продадена за 634 хил. лева. Цената е толкова висока за най-висококачествените риби. Освен това уловът на тези риби е силно ограничен и те се хващат с въдици и скъпо оборудване. Най-скъпата риба е била продадена в токийската рибна борса. За един прекрасен 222-килограмов екземпляр – 1.75 млн. долара. Което прави цена от почти 8000 долара за килограм риба. Тези покупки се правят лично от собствениците на най-реномираните суши ресторанти в Япония и служат колкото за поднасяне, толкова и за гордост и реклами. Само едно парченце суши от такава риба понякога достига до над 60 долара.