frida.bg

Установиха кои миризми ни правят щастливи

Учени установиха кои аромати правят различните полове щастливи. Нормално – те са коренно различни. Със сигурност обаче няма да останете шокирани като разберете кои са.

Какво предполагате?

Браво, познахте! Става въпрос именно за мириса на кафе и шоколад при дамите и уханието на бекон и уиски при мъжете. Изследването, с което е установена тази световноизвестна истина, е направено от Sykes Holiday Cottages във Великобритания. Анализаторите са анкетирали 1500 души относно ароматите, които свързват с щастието. Двата пола обаче най-много обичат миризмите, които свързват с хубави спомени от миналото.

Други популярни аромати сред жените са този на лавандула и цветя, на бебета и на прясно изпрано спално бельо. Джентълмените пък продължават да се придържат към стомаха (каква изненада), обожавайки миризмата на барбекю и прясно изпечен хляб. Единственото изключение сред тях прави… мириса на нов автомобил (шок).

Смятаме подобни изследвания, които не казват нищо ново, за малко безсмислени, но все пак ги намираме за забавни. Според нас обаче в списъка са изпуснати много важни неща – миризмата на море, на гора, на пролет и зима, уханието на липи и борови клонки… За нас именно естествените, природни миризми са онези, които носят най-много щастие.

Един от най-любимите ни аромати пък е този на „пертикор“. Може и да не сте чували тази дума, но със сигурност сте я усещали. Това е неповторимият мирис на суха земя, върху която току-що се е изсипал свеж дъжд. Точно така – и това си има дума. Тя идва от старогръцки и е комбинации от думите за камък и за кръв на богове. Самата миризма се получава от мокрия прах и растенията, които при дъжд освобождават вещество наречено геосмин. Учените дори са установили защо почти всички хора обичат тази иначе странна миризма. Генетично заложено ни е. За прадедите ни не е имало по-голямо щастие от това да видят дъжд след дълъг период на суша.

Ето и как наистина се оказва, че най-много обичаме миризми, които ни навяват хубави спомени. Пък било то и тези спомени да са от преди няколко хиляди години.