frida.bg

Интуицията – суперсила и проява на висше съзнание

Интуицията е част от нас, подобна на висш разум. Тя е разширение на съзнанието ни до по-високи нива на познание. Тя е нашата способност да възприемаме, разбираме и интерпретираме нещата около нас извън техните стандартни рамки и заучени проявления. Но повече от това, тя е нашата вътрешна суперсила, която поддържа жизнената ни енергия в хармония и баланс и се грижи за нас когато нещо, някой или ние самите ги застрашаваме.

„Интуитивният ум е свещен дар, а рационалния ум – предан слуга. Създали сме общество, което почита слугата, забравяйки дарбата.“ Алберт Айнщайн

Когато божественото в нас проговори, то използва гласът на интуицията. Интуицията не е свързана с логическото ни мислене, а с по-високо ниво на перспектива, описвано с термини като „свещен дух“ и „свръх-разум“. Нейните пътища и прояви са също толкова скрити и изненадващи като тези на божественото съзнание.

вселенски разум

Дори и да не сте свикнали със сигналите на интуицията, тя е там и ви говори. Макар и само под формата на тих и нашепващ глас, тя е вашата магическа суперсила, на която можете напълно да се доверите когато сте в сложна ситуация или ви е трудно да прецените различни хора, нагласи и схеми.  В такива моменти, повече от разума трябва да се вслушваме в интуицията си, повтаряйки си думите на великия Айнщайн:

„Въображението е по-важно от знанието“

Интуитивният ум е висша дарба не само според Алберт Айнщайн. Модерната наука, която изследва човешкия мозък също уважава и борави с термина интуиция, изследвайки пътя на взимане на оптимални решения. Уилям Дъган например, теоретизира следните 3 нива на интуицията:

Обикновена (необичайно чувство в стомаха, инстинкти), експертна (моментална преценка, резултат от нашият опит) и стратегическа (дава пълноценна идея за действие).

Можем да твърдим че възходящият път на нашето осъзнаване започва с инстинктивно възприятие, преминава през интелектуална преценка и при наличие на ресурс достига до стратегическата интуиция като най-висша форма на обработка на информацията.

стратегическа интуиция

Стратегическата интуиция се проявява като „светкавица на прозрението“ и подканва към действие.

Тя представлява ясна мисъл, която свързва всичко в една брилянтна идея. Като „светкавица на прозрението“, тя проблясва в главата ни сред бурята на мисълта. Точно такава креативна сила ни е нужна, за да успеем да се поддържаме осъзнати и да се придвижваме в сложната обстановка на житейския си път и сред динамиката на модерния свят.

Следователно, на интуицията можем да гледаме като на висша форма на съзнание, чиито сръх-потенциал трябва да развиваме и използваме.

Колкото повече се доверяваме на интуицията си, толкова по-силна става тя. Но първо трябва да се научим да разпознаваме и предразполагаме интуицията си към все по-осезателни прояви. Това е вродено наше умение, което можем успешно да възкресим с упражнения, концентрация и повече внимание към самите себе си.

любов към себе си

Силната интуиция изисква силна любов към себе си

Да обичаме и да се грижим за себе си е задъжително условие за цялостна успеваемост и поддържане на оптимално жизнено ниво, което включва в себе си наличие на силна интуиция. Защото вслушвайки се в интуицията си, ние проявяваме акт на самосъхраняваща любов.

Като неделима част от нас самите, интуицията първа подава сигнали ако нещо не е наред и трябва да се вземат мерки. Тя разполага с безкраен капацитет от градивни и съзидателни решения, приложими в случай на колебание.

Интуицията черпи от първоизточника, където е складирана цялата информация за нашите нужди и правилната ни посока на действие – от самите нас. Вслушвайте се внимателно навътре в себе си и в това какво ви казва вашето тяло.

Настройте се за различните начини, по които интуицията се опитва на комуникира с вас. Всякакви леки неразположения и отклонения от нормалното функциониране на тялото са също толкова от значение, колкото са и вашите предчувствия, внезапни прозрения, внезапни спомени и прояви на синхроничност.

насаме с интуицията

Отдавайте се на тишината и оставайте насаме със себе си

За да чуете и разпознаете интуицията си не ви трябват специални условия и технически детектори – нужни са ви единствено тишина, спокойствие и концентрация.

Интуицията е сила, но проявите й са деликатни и често могат да останат незабележими, особено сред хаоса и динамиката на стресовите ситуации. Давайте си по няколко минути на ден за усамотение и съзерцателност, в които да се запитате  от какво имате нужда и как сами да си помогнете.

Доверете се на интуицията си с отвореното съзнание, че отговорите на всички въпроси за вътре в нас.

Позволете на интуицията си да стане част от живота ви като се освободите от стреса и застанете лице в лице с проблема си. Съсредоточете се в най-доброто, което искате за себе си и се оставете на собственото си въображение да ви разкрие целия невероятен потенциал от решения. И не забравяйте да дишате дълбоко.

заиграване

Упражнявайте всекидневно интуицията си и се заигравайте с нея като с ваш приятел и съветник.

Формулирането и постявянето на въпроси винаги е било добър начин за постигане на яснота и акумулиране на познание. Комуникирайте с интуицията си ежедневно като й задавате ясно формулирани въпроси и търсите конкретните им отговори в знаци, съвпадения, думи, картини и усещания.

Както децата растат и се учат чрез игра, така и вашата интуиция може да се развива докато се заигравате с нея и я тествате. Предизвиквайте я ежедневно, поставяйки я на различни проверки и „изпитания“.  За целта трябва да сте наблюдателни към детайлите, да сте отворени за всякакви подсказки и развръзки, и да си отбелязвате резултата, било то писмено или на ум.

дневник

Воденето на дневник е изключително полезно занятие, чрез което заздравяваме връзката със себе си и своята интуиция.

Писането е път към отваряне на душата и материализиране на духовната ни същност. Чрез писането идеите се превръщат в думи, които оставят трайна следа черно-на-бяло. В интимната среда на дневника неясните знаци и понятия се избистрят и добиват конкретен смисъл. В тишината и забравата на писането можем да отключим и вътрешния свят на интуицията си, разгръщайки целия й потенциал от енергия и тайни.

Всякакви екперименти с интуицията ви могат да бъдат полезни, стига да вярвате в нейната безкрайна сила и да сте наясно колко изненадващо може да се прояви тя.

При всеки малък знак от страна на интуицията си, бъдете готови да действате. Дори и да е малка стъпка в посока, подсказана от интуицията – не я пропускайте. Така ще заздравите позицията на интуицията си като основен съветник в живота ви и ще се сближите с нея. Ползата за вас ще бъде невероятна, защото интуицията е вашата вътрешна суперсила, която работи единствено във ваш интерес.

Източник: Masha & The Magic