frida.bg

Кестените: вкусен и полезен есенен деликатес

Един от най-характерните и обичани аромати на есента, навяващ спомени и предизвестяващ наближаващия празничен сезон, е този на печени кестени. Но те не са само за Коледа. Ако обичате да пробвате нови неща в кухнята, опитайте ги в яхнии, тестени ястия или пудинги и ще останете очаровани.

Kестените са не само вкусни, а и много полезни. Те подобряват здравето на храносмилателната система, укрепват костите, управляват диабета, предпазват от сърдечно-съдови заболявания, понижават кръвното и стимулират имунната система.

Какво са кестените?

Кестените са ядковите плодове на различни видове дървета и храсти от рода Castanea, които се срещат в цялото северно полукълбо. Внимание! Не трябва да се бъркат с много разпространените у нас конски кестени Aesculus, които са съвсем различни и са отровни! Съществуват различни начини, по които кестеновото дърво носи ползи за здравето, но най-често се използват плодовете му.
Още от времето на Александър Велики хората се радват на уникалния вкус на кестените и се ползват от богатството им от важни хранителни вещества.
Кестените осигуряват високо съдържание на фибри, минерали, „добри“ мазнини, витамини, хранителни вещества, антиоксиданти и други важни компоненти на здравословната диета.
Печените солени кестени са особено популярни, освен това те могат да и бъдат захаросани, варени, пюрирани, смлени на брашно за хляб, приготвени на пара или във фритюрник… И по много други начини.

Кестените предпазват от диабет

Много хора не са наясно с важната роля, която хранителните фибри могат да играят в регулирането, превенцията и управлението на диабета. Храни, които имат високо съдържание на фибри, като кестените, се считат за ниско гликемична храна, което означава, че от тях по-бавно се покачва кръвната захар.

Кестените подсилват имунната система

Високата концентрация на витамин С и други антиоксиданти в кестените ги прави идеален стимулатор за имунната система. Витамин С спомага производството на бели кръвни клетки и действа като антиоксидант. Той търси свободни радикали в организма и ги неутрализира, преди да могат да предизвикат мутации на здрави клетки или оксидативен стрес близо до жизненоважните органи. Това помага на имунната система да съсредоточи усилията си върху патогените и предотвратяването на заболявания.

Кестените увеличават минералната плътност на костите

Медта и магнезият са особено важни за здравето на костите. Медта подпомага процеса, чрез който тялото абсорбира желязо, което е от решаващо значение за растежа и развитието на костите. Магнезият спомага за повишаване на минералната плътност на костите и има много други ползи за здравето. Тези жизненоважни минерали, които се намират в кестените, могат да предотвратят или забавят началото на много свързани с възрастта нарушения, като например остеопороза.

Кестените облекчават храносмилателните проблеми

Кестените са една от храните с най-високо съдържание на хранителни фибри в света на „ядките“, което ги прави изключително полезни за стомашно-чревното здраве. Фибрите стимулират перисталтиката, регулират движенията на червата и предотвратяват възпалението и дискомфорта. Фибрите също така да помагат за оптимизиране на усвояването на хранителните вещества, което означава да получаваме повече от храната, която ядем, и да подобрим цялостния си хранителен профил.

Кестените подобряват функционирането на мозъка

Мозъчните функции се подобряват по няколко начина чрез консумацията на кестени. На първо място, те са богати на витамини от група В (например фолат, рибофлавин, тиамин), които са пряко свързани с правилното неврологично развитие и функции. Освен това калият, намиращ се в кестените, увеличава притока на кръв към мозъка и стимулира доброто здравословно състояние на нервната система. С две думи – яжте кестени за по-добра концентрация и памет.

Кестените регулират кръвното налягане

Калият е един от съществените минерали за контрол на кръвното налягане. Калият контролира движението на водата в тялото, увеличава кръвния поток и освобождава напрежението върху свитите кръвоносни съдове и артерии. Това намаляване на кръвното налягане може да повиши цялостното сърдечно-съдово здраве и да намали риска от сърдечни пристъпи и удари.

Кестените подобряване здравето на сърцето

„Добрите мазнини”, съдържащи се във високи концентрации в кестените, помагат да се балансира холестерола, да се намалят възпалителните процеси в тялото и да се намали риска от атеросклероза и образуване на кръвни съсиреци. Това до голяма степен намалява риска от инсулт, инфаркт и коронарни сърдечни заболявания.

Предлагаме Ви няколко интересни рецепти с кестени. Хората с алергии към ядки трябва да бъдат внимателни и да се консултират с лекар или алерголог, когато добавят нов вид ядки към своята диета. Ако не страдате от никакви алергии към ядки, тогава изпробвайте някоя от тези рецепти и се насладете на вкуса и предимствата на кестените!

Крем супа от кестени и карфиол

Загрейте ½ супена лъжица зехтин в голям тиган. Добавете 1 голяма глава лук, нарязан на дребно. Задушавайте на слаб огън в продължение на 8-10 минути, докато лукът омекне. Сложете в тигана 1 глава карфиол, ок. 600 грама, нарязана на розички. Добавете 250 мл мляко и 850 мл зеленчуков бульон. Усилете печката, за да заври и гответе ок. 10-12 мин, докато карфиолът стане крехък.

Това е моментът да добавите 150 мл сметана и да разбърквате докато кипне. След това махнете от котлона и добавете 200 гр. сварени и обелени сладки кестени. Разбийте с миксер, докато супата стане гладка. Сервирайте я поръсена с пармезан, черен пипер и капчица зехтин.

Паста с кестени и лешници

В голям тиган загрейте още 2 супени лъжици олио и 1 супена лъжица краве масло на ниска температура. Добавете една средно голяма глава лук, нарязана на ситно. Сложете 8 -10 големи кестена, опечени, обелени и нарязани на четвъртинки и сотирайте, докато лукът стане крехък и полупрозрачен, около 7 минути. Добавете ¼ чаша сухо бяло вино, 1 чаша пилешки бульон и ¼ чаша сметана. Увеличете температурата и гответе докато течността се намали с една трета, около 4 минути.

През това време сложете голяма тенджера с вода и 1 супена лъжица сол да заври. Добавете 2 супени лъжици растително масло. Пуснете 250 грама паста във врящата вода, разбъркайте и варете, спазвайки времето, указано на опаковката. Отцедете.

Намалете котлона, на който е тигана със соса до слаба степен. Разбъркайте в сместа 1/2 чаша лешници, опечени и нарязани на едро, мащерка и 2 супени лъжици магданоз. Подправете със сол и черен пипер и готвене още 2 минути. Добавете пастата, разбъркайте и махнете от печката. Сервирайте я поръсена с кедрови ядки и още нарязан на ситно пресен магданоз.

Кестени в портокалов сироп с Коантро

Изрежете на тънки ивици кората на един портокал, като използвате белачка за зеленчуци. Сложете портокаловите ленти заедно с една шушулка ванилия, разрязана на 2 по дължина, 250 гр бяла захар, 250 гр кафява и 400 мл вода в съд. Бавно загрейте до кипене, като разбърквате, за да се разтвори захарта. Оставете да ври слабо около 15 минути докато се сгъсти сиропа. Махнете от печката и добавете 100 мл Коантро.

Разпределете 1 кг опечени и обелени кестени в стъклени буркани и ги залейте със сиропа, така че да ги покрие. Запечатайте бурканите. Съхранявайте ги на хладно и сухо място до 6 месеца. Можете да използвате така приготвените кестени за добавка към сладкиши, сладоледи и всякакви десерти, а също така и като акцент в салати и солени месни ястия.