frida.bg

Яжте за енергия! И кои храни действат като енергиен шот

Имате ли нужда от повече енергия в хладните есенни дни? Не сте единствените. Повечето от нас реагират на липсата на слънчева светлина и на смяната на темперутурите с промяна в настроението и недостиг на достатъчно енергия и тонус. За щастие има храни, които ще подействат като енергиен шот за тялото ни. За да бъдем жизнени и мотивирани още от сутринта!

Кореноплодни зеленчуци

Съвсем не подценявайте картофите, морковите, цвеклото и ряпата. Това са идеалните продукти, с които да си направите една пълна с витамини и енергия, но и засищаща салата. Добавете семена и превърнете обяда си в енергийна бомба!

Овесени ядки

Овесените ядки са идеалната храна за хладното време. Пълни с цинк те подпомагат имунната ни система, а фибрите ще стимулират хрансмилането ни и ще нид адат енергия за целия ден. Овесените ядки се комбинират чудесно с плодове и ядки. Можете да си направите идеалната (следобедна) закуска за енергия още днес!

Банани

Най-популярният плод в света е известен и като енергиен шот преди/след тренировка и това не е случайно. Един среден банан съдържа около 100 калории и голямо количество калии, така че дръжте банани около себе си. А ако добавите фъстъчено масло ще заредите тялото си със суперсили. Само не забравяйте да ги използвате!

Леща

Добрата стара леща съдържа фибри за ситост и голямо количество витамини от групата В, желязо и цинк. Ако имате нужда да повишите нергията си не я подценявайте, а я превърнете в салата, супа или гарнитура към крехкото месо за вечеря.

Черен шоколад

А какво ще кажете за нещо сладичко? Да, изберете черния шоколад със съдържание на какао над 70%. Шоколадът освен енергия ще ви даде и един страхотен бууст на хормона на щастието серотонин. Можете да добавите чисто какао на прах в кафето или смутито си или да похапнете няколко блокчета през деня. За усмихнат старт, пълен с енергия!