frida.bg

Митовете за захарта, които все още приемаме за истини

Захарта има сравнително лоша „здравна” репутация и въпреки това не спираме да я консумираме ежедневно. Обвиняваме я за диабета, кариесите, затлъстяването и я наричаме „бялата смърт”. Захарта е едновременно мразена и обичана и създава ореол от вярвания около себе си, с повечето от които сме израснали още като деца. Истината е, че всички ние се нуждаем от захар, но трябва да правим интелигентен избор.

Вижте кои са най-разпространените митове за захарта, в които е крайно време да спрем да вярваме!

Захарта води до „захарно” пристрастяване

Истината е, че няма научни доказателства, които да потвърждават потенциалния пристрастяващ ефект на захарта. Истина е, че тя ни кара да се чувстваме малко по-добре за момент като активира този център в мозъка, който се свързва с удоволствието.  Ние може да искаме още и още удовослтвие, т.е. захар, но е факт и, че тя не води до промяна в съзнанието. Следователно не води до пристрастяване.

Захарта причинява кариеси и разваля зъбите

Всички сме израснали с родителските увещания „Не яж толкова захар, защото ще ти се развалят зъбите.” Истината е, че кариесите се причиняват от киселинните храни,които разрушават емайла, а не от захарта. Така за кариесите ни са отговорни храни като солените „крекери” и дори хлябът, които са киселиннообразуващи храни, а не бонбоните.

Захарта прави децата ни хиперактивни

Според науката обаче няма нито едно доказателвсто между захарта и хиперактивността. Повечето сладки храни са доста калорични, което може да се изрази в повишаване на енергията, но това не е свързано директно със захарта в тях. Според изследване, направено от Oklahoma University Health Sciences Center, няма пряка връзка между захарта и поведнието на децата.

Изкуствените подсладители са по-добри от захарта

Всъщност всички подсладители, включително полезните мед, агаве и кленов сироп, имат идентичен ефект върху тялото ни. Някак рекламната индустрия е направила така, че да свързваме изкуствените подсладители с липса на калории и следователно с отслабване. Но според нови проучвания хората, които ежедневно консумират изкуствени подсладители притъпяват вкусвите си рецептори за по-фини сладки храни като плодове (фруктоза) и започват да изпитват нужда от по-голямо количество храна, което води до казване на килограми, а не до отслабване.

Всичко опира до баланс

Няма съмнение, че консумацията на захар и преработени храни трябва да бъде сведена до минимум. Особено ако искаме да водим здравословен начин на живот. Повечето сладки храни съдържат голямо количество калории трансмазнини. Ако прекаляваме с тях със сигурност ще качим килограми. Всичко опира до баланс. Няма нищо лошо да хапвате от време на време по парче торта. През останалото време се доверявайте на плодовете, сушените плодове и ядките. За да се храним здравословно е важно храната ни да съдържа витамини и минерали, а не просто да е пълна със захар и сладка.

Прочетете още:

Сладките храни?! Напълнете живота си с емоции, а не със захар!

„Без захар“ не е просто етикет, а отговорен избор за здраве