frida.bg

10 невероятни факта за човешкото тяло, които ще ви изумят

Човешкото тяло е обект на научен интерес и изследвания от хилядолетия и въпреки това все още някои негови аспекти остават пълна загадка. То е толкова познато и напълно непознато в едно и също време. До такава степен сме свикнали с телесната си обвивка, че сме престанали да се удивляваме от неговите невероятни функции, трансформации и сигнали. И все пак то намира начин да ни изненада и да привлече вниманието ни към него, за да ни каже „Хей, аз съществувам, погрижи се за мен!”. Понякога това се случва чрез интуитивно усещане, а друг път имаме нужда от съобщение чрез болка или болест, за да спрем и да се свържем наново с тялото си. Тялото е мистерия, която ден след ни изумява и ни кара да си задаваме въпроси за неговото функциониране.

Затова ви представяме 10 невероятни факта за вашето уникално и скъпоценно тяло. Осъзнавайте и се радвайте на своя прекрасен телесен храм по-често!

Мозъкът използва 20% от кислорода, който вдишваме през деня. Може да се каже, че той консумира повече кислород от който и да е друг орган в тялото ни. Това прави пълноценното и качествено дишане изключитело важно за мозъчната активност.

Мозъкът е много по-активен през нощта, отколкото през деня. Може би си мислите, че мозъкът ни е суер активен през деня докато върши множество логически задачи и взима решения, но това не е съвсем така. Когато заспим мозъчната ни дейност се увеличава, за да систематизира и подреди цялата сетивна информация, която сме получили през деня.

Мозъкът сам по себе си не може да изпитва болка. Макар и центърът на болката да се намира в самия мозък, той не притежава рецептори, свързани с болката. Това не означава, че не може да ви боли главата. Болката обаче идва от множеството тъкани, нерви и кръвоносни съдове, които го заобикалят.

Мозъкът ни е изграден от 80% вода. Затова ако ви боли глава често ви препоръчват да изпиете няколко чаши вода. Дехидратацията на мозъка може да причини истински дискомфорт и болка в главата – сигнал, с който тялото ни подсказва да се хидратираме, за да бъдем здрави!

Най-големият орган в човешкото тяло всъщност са тънките черва. Те са 4 пъти по-дълги от средния човешки ръст и все пак успяват да се съберат в малкото пространство на коремната кухина.

И още…

Женските сърца бият много по-бързо от мъжките. Причината за това се крие във факта, че жените притежават по-малка телесна маса.

Най-голямата клетка в човешкото тяло е женската яйцеклетка, а най-малката е мъжкият сперматозоид. Женската яйцеклетка може да се види и с просто око, защото приблизителният й диаметър е около милиметър, докато, за да видите мъжкият сперматозоид ще имате нужда от добър микроскоп.

След 30-годишна възраст започваме да губим по половин сантиметър от ръста си на всеки 10 години. Също така губим половината си вкусови рецептори до 60-годишна възраст. Това обяснява увеличената употреба на сол и люто при възрастните хора.

Човешкият нос притежава способността да запомни и разпознае повече от 50,000 различни аромата, както и да разграничи 10 милиона различни цвята само на едно примигване.

Всяко човешко тяло е изградено от минимум 7 октилиона или 7,000,000,000,000,000,000,000,000,000 атома!

Не е ли невероятно?