frida.bg

Знаците, че тялото ви преживява хормонален дисбаланс

Когато хормоните ни са балансирани всяка наша клетка танцува перфектно танца на здравето, но когато сме под влияние на хормонален дисбаланс – сякаш тялото ни тотално обърква стъпките. Храносмилателната ни система, мозъчната активност и нивата ни на енергия първи отразяват промяната. Женската хормонална система е доста деликатна, тъй като всеки месец преминаваме през различни фази на овулацията. Нашата хормонална система е изградена така, че да бъде подготвена за евентуална бременност и когато сме подложени на силен стрес и кофти ситуации в живота си често хормоналната ни система реагира. Тя сигнализира и с право, че този момент от живота ни не е подходящ за появата на бебе. И кой може да я съди?

Хормоналният дисбаланс и ролята на хипоталамуса

Главният диригент на нашата хормонална система е хипоталамусът. Той тайно управлява целия оркестър като има специални радари за нивата на стрес, хранителни вечества, мазнини, сън, токсини и т.н. Когато нещата не са наред с тези основни за нашето здраве компоненти, хипоталамусът сигнализира тироидната жлеза и яйчниците ни да произвеждат съответните хормони. Такива, каквито отговарят на жизнената ни ситуация.

Какво причинява хормонален дисбаланс?
  • Силен стрес. По-конретно – твърде високите нива на котризол.
  • Разбалансиран циркаден ритъм. Проблемите със съня като безсъние, смяна на часовата зона и т.н.
  • Токсини. Различните токсини като парабените, причиняват сериозен хормонален дисбаланс и афектират директно метаболизма ни на естроген.
  • Проблеми с кръвната захар. При жените високата кръвна захар може да доведе до повишаване на тестостерона или до поликисточни яйчници.
Какви са симптомите?

Симптомите на хормоналният дисбаланс са много. Например, повишена тревожност, депресия, умора, поява на акне, храносмилателни проблеми, повишен апетит, трудно заспиване, нередовен цикъл и ниско либидо.

Как можем да си помогнем?
Релаксирайте

Както вече споменахме, стресът е един от главните причинители на хормонален дисбаланс. Каквото и да се случва в живота ви, намерете начин да се отпунете и да релаксирате качествено. Това може да е любимо знаимание или среща с близък приятел.

Правете си козметика у дома

Повечето козметични продукти в магазина са пълни с неизвестни химически съставки, които объркват хормоните ни. Затова колкото се може по-често правете козметиката си у дома или се доверявайте на био варианти.

Подхранвайте тялото си

Хормоналната ни система в голяма степен се влияе от храната и начина ни на живот. Затова консумирайте повече плодове и зеленчуци, полезни мазнини като кокосово масло или гхи. Фибрите също помагат на тялото ни да регулира хормоните и да възстанови техния баланс. Също така приемайте богати на магнезий храни. Магнезият ни помага като балансира нивата на кортизол, подпомага функциите на тироидната жлеза и балансира производството на хормоните.

Детоксикирайте тялото си

Ние приемаме огромно количество синтетични хормони от средата, които объркват естествените процеси в тялото ни. Има много начини за детоксикация като сухото четкане на тялото и сауната, които ни помагат да се отървем от токсините и да възстановим танца на клетките в тялото си.