frida.bg
Дженифър Лоурънс

Витамините, които трябва да си набавяте ако сте вегетарианец

Независимо от причината, поради която сте избрали да спрете месото, обърнете внимание на витамините, които трябва да си набавяте допълнително, за да се радвате на добро здраве. Да, ние знаем, че трябва да си набавяме нужното дневно количество протеини. Изборът е богат – млечни продукти, яйца, зърнени култури, както и протеин на прах. Но често забравяме, че тялото има нужда от допълнителна доза витамини. А храната ни днес е доста бедна на тях и за съжаление, често не доставя нужното ни количество.

Съветваме ви да си набавите тези супер витамина ако сте вегетарианец,

или не обичате месо и го похапвате доста рядко.

Витамин В12

В12 е изключително важен за правилното функциониране на нашия мозък и нервна система.Той е сред витамините, които участват в процесите в тялото, отговорни за освобождаването на енергия. Животинските продукти и особено месото, са много по-богати на В12 от растителните източници. Специалистите съветват ако сте веган или вегетарианец да приемате 2,500mg витамин В12 седмично. Добър вариант е да се приема ежедневно, например по 500mg след хранене.

L-canitine

Аминокиселината  L-canitine играе важна роля в придвижването на мастните киселини през мембраните, с което подпомага производството на енергия. Аминокиелината се открива предимно в месото, затова ако сте вегетарианец най-вероятно имате доста ниски нива на  L-canitine в мускулите си. Препоръчително е да приемате 500mg от аминикиселината ежедневно, особено ако тренирате редовно.

Таурин

Това е една от малко познатите аминокиселини. Тя е от изключително важно значение за имунната система, електролитния баланс, сърцето, производството на инсулин … и чуването ни. Открива се предимно в морската храна и месото. Често вегетарианците страдат от сериозен недостиг на тази важна аминокиселина. Приемайте 1,000mg таурин ежедневно. А ако имате други съпътстващи заболявания като диабет, първо се обърнете към лекуващия ви лекар!

Витамин D3

Витаминът се свързва със здравето на костната ни система, но той участва в много други процеси. Например, подпомага балансът на кръвното налягане и контролира нивата на инсулин. Подпомага мозъкът и сърцето и подобрява настроението. Можем да си го набавим като ежедневно прекарваме мецду 20 и 30 минути на директна слънчева светлина. Но когато е мрачно, например в дъждовните дни и през зимата е добре да си набавяме витамин D отвън във формата на хранителна добавка.

Изследванията доказват, че растителната храна ни помага да се предпазим от затлъстяване, деменция, диабет, сърдечни болести, рак и още много други болести. И все пак трябва да сме много внимателни, когато решим да преминем изцяло на диета без месо. Проучете внимателно какво още трябва да си набавяте, както и как да приготвяте храната си така, че да задоволява ежедневните ви нужди от протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. Направете осъзнат избор и най-вече – бъдете разумни с изключването на основни храни, каквато е месото, от диетата си.