frida.bg
шалте

Какво трябва да знаете за свободните радикали и оксидативния стрес

Може би не знаете, но оксидативният стрес е в пряка връзка с кислорода, а той от своя страна е едовременно благословия и проклятие. Ние се нуждаем от кислород, за да живеем, но всяко вдишане на кислород спомага за образуването на високореактивни молекули, наречени свободни радикали. И когато те взаимодействат с другите молекули в нашето тяло това причинява т.н. оксидативна увреда. А тя на свой ред е отговорна за остаряването на тялото и органите, както и за широк спектър от заболявания.

Всъщност нашето тяло има специални канали за детоксикация. Ние произвеждаме естествени антиоксиданти, които са устроени да се справят с оксидативния стрес. Но съвременният начин на живот е такъв, че замърсяването често е повече, отколкото нашето тяло може да обработи. Когато реактивният кислород е твърде голямо количество той започва да уврежда молекулите, протеините и гените в тялото ни. И докато не обръщаме внимание на тези процеси, увреждането става огромно, а ние се чудим защо човечеството се разболява все повече и повече и на какво се дължи. Истината е, че оксидативният стрес има огромна роля във влошаването на здравето и качеството на живот на всички нас.

Какво причинява оксидативният стрес?

 Съвременният начин на живот предполага богат източник на свободни радикали, които ежедневно взаимодействат с нашите тела. Естествените антиоксиданти, които тялото ни произвежда, успешно се справят с умерените количества на високо реактивни молекули. Но има някои фактори, които произвеждат огромно количество увреждащи тялото ни свободни радикали и те са:

  • емоционалният стрес
  • дисбаланс в кръвната захар
  • прекомерното излагане на UV лъчи
  • замърсяването
  • пушенето
  • нездравословната диета
  • прекомерните тренировки
  • лекарствата
Каква е ролята на антиоксидантите?

Оксидативният стрес уврежда важни части от нашето ДНК и причинява редица хронични заболявания като Алцхаймер, стерилност и рак. Остаряването също се дължи на увреждащия ефект на оксидативния стрес. Начинът, по който можем да подпомогнем тялото си да се справи с него е като се сремим да приемаме повече антиокдиданти, които да му противодействат.

Антиоксидантите притежават способността да неутрализират свободните радикали, но е много важно да знаем, че те трябва да се приемат в пълен комплект, защото изолираният прием на антиоксиданти може да бъде увреждащ. И най-вече, трябва да приемаме богата на витамини и минерали прясна храна, която да захранва тялото ни отвътре. Вместо да приемате изолирани антиоксиданти на таблетки, например като витамин Е, опитайте се да подобрите цялостно качеството на диетата си. Започнете да приемате зелени суперхрани като спирулина, алфа-алфа и др. Те ще ви дадат енергия за тялото и мозъка ви и ще подпомогнат тялото ви да се справи само с високореактивните молекули и оксидативния стрес.