frida.bg

Тревожността: как да се справим с природни средства

Живеем в свят, който непрекъснато поставя нови и нови изисквания към нас, което ни заставя да се справяме с тревожността всеки ден. Трябва да сме бързи и адаптивни. Трябва да вземаме решения и да се справяме с предизвикателни ситуации. Всичко това мобилизира цялото ни тяло и психика в готовност за действие, а състоянието на стрес всъщност ни помага да се справяме с трудни ситуации. Това обаче се превръща в голям проблем, когато се превърне в хронично състояние.

Всеки от нас може на моменти да изпита огромна тревога, например когато предстои важно събитие като изпит или интервю за работа. Това състояние обичайно е краткотрайно. Можете да изпитате добре познатото на всички нас присвиване в стомаха, учестен пулс, изпотяване, студена пот по дланите, сухота в устата и други. Докато тук има реална причина за тревосността, хроничното състояние на тревога няма тригер в реалността. Т.е. не можем да определим точно какво предизвиква тези усещания. Те просто са там. При някои хора дори се появяват внезапни остри пристъпи на паника, включващи недостиг на въздух, треперене, усещане за обща физическа слабост и преживяване на ужас. Без видима причина.

Тревожните разстройства могат да бъдат различни, от по-слаби до по-силно изразени. Те не само пречат на нормалното ни функциониране в ежедневието, а се отразяват изключително неблагоприятно на психическото и физическото ни здраве.

Как да се справим с тревожността с природни средства?
Успокояваща диета

Когато сме подложени на силен стрес тялото ни усвоява храната по-бързо, тъй като метаболизмът се ускорява с цел тялото ни да разполага с повече енергия за борба или бягство – двете основни стресови реакции. Ако не се храним с пълноценна храна нервната ни система започва да се изтощава, а когато това се случи трвожността се засилва неимоверно. Затова е изключително важно когато сме подложени на стрес и напрежение да внимаваме да не пропускаме хранене и да се стремим да се храним с прясна здравословна храна.

Например, някои хранителни групи имат доказано от науката успокояващо действие върху нервната ни система. Това са храните, съдържащи аминокиселината триптофан. Този химически елемент се превръща в серотонин, който, както знаем, се свързва с усещането за релаксация и спокойствие. Можем да намерим този елемент в повечето белтъчни храни. Добре е да знаем, че триптофанът се усвоява по-добре, когато го приемаме заедно с въглехидрати. Например, можем да си направим сандвич с пълнозърнест хляб и сирена/шунка/яйце. Препоръчва се също консумацията на ядки и семена, както и приемът на хранителна добавка с витамини от групата В.

Успокояващо дишане

Много често при състояние на силна тревога се получава т.н. хипервентилация. Тя представлява силно учестено повърхностно дишане, което обаче нарушава съотношението на кислород и въглероден диоксид в организма. Много добра практика е в подобни състояние да се практикува йогисткото коремно дишане. За целта седнете на пода с кръстосани крака, поставете ръка върху корема и започнете да вдишвате много бавно, докато корема се напълни с въздух и да издишвате много бавно. Коремното дишане помага да намалите темпа на вдишване и издишване и да регулирате накъсаността и неравномерността на приетите въздушни струи. То ще ви успокои и релаксира по естествен начин.

Акупресура

При усещане за силна тревога много помага следната лесна практика, която можете да правите сами вкъщи. Приложете силен натиск с палеца си върху точката, разположена в горната част на дланта или мястото. Мястото, в което палецът и показалецът се срещат. Задръжте, дори да усещате болка. Това упражнение стимулира освобождаването на ендорфини и води до отпускане и релаксация. Задържайте в точката около 10 секунди силен натиск и повторете още два пъти.

Ароматерапия

Ароматерапията е напълно способна да облекчи тревожността и безпокойството. Можете да си приготвите масло за масаж. Смесете няколо капки масло от лавандула, босилек и сандалово масло към малко бадемово масло или зехтин. Направете си масаж на раменете за отпускане на напрежението и релаксация. Можете да добавите тези масла в изпарител, за да вдишвате аромата. Той със сигурност ще успокои и релаксира цялата ви нервна система.

Билколечение

За да се справите с тревожността с помощта на билките, безценният дар на природата, доверете се на билковия чай от върбинка и женшен. Пийте по една чаша успокояващ чай три пъти на ден в продължение поне на две седмици. Можете да добавите към тази успокояваща отвара още лайка, липа, хмел и валериан, които ще отпуснат напълно нервното напрежение и ще ви помогнат да заспите бързо и лесно.