frida.bg

Как точно кофеинът въздейства върху мозъка ни

Кофеинът е една от най-обширно дискутираните теми. Тук няма да ви убеждаваме дали кафето е полезно или вредно, а ще разгледаме как чашата кафе въздейства върху мозъка ни. Безспорно кафето е най-често употребяваната социално приемлива психоактивна дрога в света. Чашата кафе ни помага да се събудим сутрин и да бъдем активни през деня и е факт, че над 90% от хората консумират кофеин в една или друга форма абсолютно всеки ден. Но докато интересът към кофеина се поддържа изключително висок чрез противоречивите дискусии за неговите ползи, има много изследвания, които остават относително обективни. И ни показват реалните ефекти на чашата кафе върху тялото ни.

Твоето тяло на чаша кафе

Кофеинът има специфични ефекти и те се проявяват веднага, след като сте приели сутрешната си чаша кафе. Например, повишаване на енегията, лесно разсънване и бързо влизане в кондиция за работа. Но какво точно се случва с тялото ни? След като кофеинът навлезе в кръвта веднага се отправя към черния дроб, където се разгражда на много малки молекули. Тези молекули, след това преминават през вените, свързвайки се с клетките и заемат мястото на предизвикващия сънливост химически елемент анедозин. В резултат от това вече имаме много малко от този елемент в кръвта, а мозъкът започва да работи свръхактивно. Чувстваме се по-концентрирани, както и отделяме хормона на доброто настроение допамин.

Кръвообращението се засилва, както и сърдечния ритъм. Започваме да изпомпваме повишено количество кислород към вътрешните органи. Пикът на въздействиео на кофеина е от 15 до 45 минути след приемането му. В зависимост от индивидуалните особености, кофеиновите ефекти могат да се усещат в следващите 5 до 6 часа.

Дотук всичко звучи добре, нали?  Но изпускаме един важен момент, кофеинът предизвиква твърде голямо потискане на аденозина, а това води до свръхстимулация на мозъка. И не само, мозъкът започва да произвежда още и още от този химичен елемент в стремежа си да възвърне баланса в тялото. Това води до много по-голямо усещане за умора и сънливост след първоначалния пик на въздействие на кофеина. Става така, че се чувстваме още по-отпаднали само няколко часа след първата доза кафе и имаме нужда от още и още. За да почувстваме прилив на енергия отново. Така се завъртаме в омагьосан кръг на все по-голяма нужда от кафе и все по-голяма умора. Точно поради това наричаме кафето една от най-разпространените легални дроги в света.

В крайна сметка, полезно ли е кафето или не?

Кофеинът не е безобиден, той има силни психоактивни ефекти и реално променя състоянието на нервната ни система. По-скоро чашата кафе е психиактивна дрога, отколото обикновена напитка. И както с всяко лекарство, трябва да бъдем внимателни и да го употребяваме само тогава, когато наистина имаме нужда от него. Умереността тук е най-важна. Осъзнавайте нуждите на тялото си и ако имате трудности със съня или прекалено се уморявате в средата на деня, опитайте да ограничите или замените кфеина с други освежаващи напитки, без въздействие върху психиката ви.