frida.bg

Депресията: да се справим с помощта на природните средства

Повечето от нас знаят от личен опит какво представлява депресията – да се чувстваш потиснат и нищо да не те радва за определен период от време. Депресивните симптоми включват тъга, песимизъм, усещане за безнадеждност и безсмислие. Леките симптоми на депресията чудесно се повлияват с природни средства. Важното е да забележим промяната в настроението и светогледа си навреме и да направим нужните промени. Да се погрижим за себе си и да си осигурим среда, която да ни изтегли от лапите на безсмислието.

Трябва да знаем, че по-тежките симптоми на депресията трябва да се лекуват от специалист – психотерапевт или психиатър, тъй като понякога е наложителен приемът на медикаменти. Макар всички от време на време да страдаме от лошо настроение, депресията може да продължи доста дълго време и да има сериозни последствия. Ако симптомите й не отшумят в продължение на няколко седмици, наложително е да потърсите подкрепа от специалист. Понякога невромедиаторите в мозъка търпят промени и това изисква приемът на медкаменти.

Как да разбера дали депресията ми е сериозна?
 • Трудно заспиване и събуждане
 • Чувство за постоянна умора
 • Безпокойство и раздразнителност
 • Разсеяност и слаба концентрация
 • Чувство за студ
 • Чувство за безполезност
 • Чувство за вина
 • Отсъствие на интерес към външния вид
 • Отсъствие на интерес към секса
 • Трудно общуване с близките
 • Липса на интерес към любими дейности
 • Невъзможност за изпълнение на всекидневните задължения
Как да се справя с природни средства?
Физически упражнения

Физическата активност често въздейства много добре при симптоми на потиснатост. Тя предизвиква освобождаване на ендорфини в тялото, специфични химически вещества, които повишават настроението. Упражненията също така повишават общия тонус на тялото ни, правят ни по-енергични и ни разсейват от натрапчивите песимистични мисли. Препоръчително е ако не сте спортували до сега да започнете с разходки, след което да преминете към бързо ходене. След като свикнете с натоварването преминете към нещо по-интензивно. Например тичане на открито или групов спорт като тенис или федербал в парка. Важното е упражненията да ви доставят удоволствие и да повишат циркулацията на кръв в тялото ви, да го тонизират и да го освобождават от натрупаното напрежение.

Хранене

Тъй като хората в депресия имат нарушения в храненето е много важно да обърнете внимание върху диетата си. Наблегнете на храни, които съдържат витамини и минерали, за да подпомогнете дейността на мозъка. По този начин ще повлияете положително върху настроенито си и нормалната функция на мозъчните клетки. Осигурете си достатъчно количество витамин В6, тъй като той подпомага превръщането на триптофан в серотонин, пряко свързан с настроението. Можете да го намерите в храни като месо, риба, в жълтъците на яйцата, банани, авокадо, ядки, семена и зеленолистни зеленчуци.

Много важен също така е приемът на витамин С, подпомагащ усвояването на желязото. А желязото от своя страна стимулира производството на трансмитери в мозъка. Фолиевата киселина и магнезият също са много важни елементи, когато страдаме от дересивни симптоми. Те увеличават синтеза на серотонин в мозъка и стимулират работата на мозъчните клетки. Добре балансираната диета цели възвръщане на цялостния баланс в тялото, който на свой ред ще възстанови психологичното ни и емоционално състояние.

Билколечение

Билките са безценно природно средство за справяне със леките симптоми на депресия. Препоръчват се запарки от жълт кантарион, див овес, върбинка и женшен. Можете да ги приемате под формата на чай, а също така и като компреси.

Ароматерапия

Масажът с етерично масло влияе много благотворно при потиснатост и депресия. Изберете масло от лавандула, лайка, бергамот, роза или градински чай. Добавете няколо капки към лъжица бадемово масло, масло от гроздови семи или друго масло по избор. Масажирайте тялото, за да почувствате ефекта. Можете също така да добавите някое от изброените масла в изпарител, за да можете да вдишате аромата.

Психотерапия

Най-надеждният начин да се справите със симптомите на депресията е да потърсите консултация със специалист. Депресията е тук, за да ви покаже, че не живеете живота, който би ви направил щастливи. Депресията също така може да се разгледа като период на преход към качествено по ново състояние и начин на съществуване. Бъдете смели и направете промяната сега!