frida.bg

Етерично масло от лавандула и неговите уникални приложения

Ако използвате само едно етерично масло, нека бъде масло от лавандула! Лавандулата (lavandula angustifolia) е позната най-вече със своите релаксиращи и успокояващи свойства върху тялото и ума. Но тя има много приложения, някои от които за почистване на порязвания, ожулвания и кожни раздразнения. Ароматът на лавандулата е много успокояващ и балансиращ емоциите и тялото ни.

Етеричното масло от лавандула е едно от най-често използваните масла. Още от древността се знае, че е било ползвано за медицински и религиозни цели повече от 2500 години. В Египет например са ползвали масло от лавандула като парфюм, както и в процеса на мумификация. А римляните го ползвали в готвенето, къпането, както и за ароматизиране на помещенията.

Кои са най-важните приложения на маслото от лавандула?

Масло от лавандула за красива кожа

Етеричното масло от лавандула е познато със своите антибактериални, антимикробни и антиоксидантни свойства. Ако го смесите с алое вера или кокосово масло ще получите една дълбоко подхранваща грижа за кожата. Добавете 10 капки масло от лавандула към 30мл. алое вера или кокосово масло. С получената смес можете да облекчите слънчеви изгаряния, както и болезнено суха кожа, малки порязвания и рани. Изследванията са доказали способността на маслото от лавандула в превенцията на алергични реакции.

Масло от лавандула при главоболие

Почти всеки от нас от време на време страда от главоболие. Ако търсите натурално средство, с което да се справите с неприятните главоболия, етерично масло от лавандула е вашият натурален лечител. Според нови изследвания хора, страдащи от мигрена забелязват значително редуциране на болката след 15-минутна инхалация с масло от лавандула. Едно от най-ефикасните натурални средства срещу главоболие се получава като комбинирате масло от лавандула с масло от мента и разтриете получената смес в задната страна на врата, както и от двете страни на очите, близо до растежа на косата.

Масло от лавандула при безсъние

Лавандулата също така може да подобри качеството на съня ви през нощта с цели 60%, според проучвания. Това включва показатели като продължителност на съня, време на заспиване, отпочиналост и др. Ако се опитвате да повишите качеството на съня си, добавете чисто етерично масло от лавандула, масло от лайка и магнезиево масло в пулверизатор с чиста вода и напръскайте навсякъде в спалнята си. Това ще ви помогне да заспите много по-лесно и ще релаксира тялото и ума ви.

Масло от лавандула за добро настроение

Маслото от лавандула се използва широко при психологични проблеми като мигрена, стрес, тревожност и депресия, но това вече е доказано и от науката. Според изследване, публикувано в International Journal of Psychiatry in Clinical Practice, 80мг масло от лавандула на капсули премахва симптомите на тревожност, проблеми със съня и депресия. И за разлика от фармацевтичните продукти, няма никакви странични ефекти.

Масло от лавандула като антиоксидантна защита

Да, става дума за свободните радикали, замърсяването, токсините и т.н., които са отговорни за потискането на имунната система, остаряването на тялото и влошаването на общото здравословно състояние. Тялото ни притежава естествена реакция да произвежда антиоксидантни ензими, които ни предпазват от свободните радикали. Но в съвременните условия на живот тялото ни страда от недостиг на тези ензими, защото свободните радикали са твърде голямо количество. Маслото от лавандула идва на помощ! Можем да правим процедури с инхалация на гореща вода, с добавено масло от лавандула от 30 до 60 минути два пъти седмично. Както и да впръскваме масло от лавандула в стаята си с пулверизатор. Това ще ни помогне да защитим клетките си и да се предпазим от вредното въздействие на свободните радикали.

И ухае прекрасно!

Снимки: pixabay.com