frida.bg

Биохимия и физика на любовта

Спящи красавци

Биохимия и физика на любовта

Любовта „затваря очите“ и отваря други сетива. Любовта не точно ни „заслепява“, а ни кара да гледаме и виждаме света различно. За разлика от осъзнатия сън, при който сънуващият е наясно, че сънува докато съня се случва и е в състояние активно да го манипулира, докато сме влюбени сме в особено биохимично и психологическо състояние, което наподобява наркотичен унес. В случая до известна степен има намесен наркотик, но той се явява напълно легалния обект на нашето желание.

Поради ниските стойности на невротрансмитера серотонин, при състояние на влюбеност и произтичащия от това факт, че влюбените прекарват средно по четири часа на ден в мисли за любимия образ, те приличат на хора страдащи от натрапчиви мисли. Подобно приемащия кокаин, влюбеният човек се намира в особено състояние на екзалтация. Този ефект се получава заради веществото допамин, което постоянно се отделя от мозъка му. Засилват се и стойностите на фенилетиламин – вещество, което се отделя в рисковани и опасни ситуации. То е в по-големи количества, както при влюбените, така и при шизофрениците. За това сме по-склонни да се влюбим, когато срещнем бъдещия си партньор вместо в киното, по време на някаква екстремна ситуация – например докато висим сънено-зъзнещи от страх и студ пред блока по пижами при земетресение. Вие преценете, кое мероприятие предпочитате – киното или земетресението. Когато се влюбим също допълнително „оглупяваме“ и се инфантилизираме. Това става защото нервните механизми, които отговарят за концентрацията и социалните преценки спират да работят. Въобще сме стоп-машина по отношение на всякакви контролируеми процеси, а това може и да е опасна работа!

tattoo-hand-i-love-you-propose-large

Под въздействие на любовта се случват и ред други странни неща.  Едно от тях е разхубавяването, което работи на ниво възприемане на околния свят и буквално под формата на избистряне на тена и добиване на естествен грим на лицето. Като цяло любовта прави излъчването и осанката ни по-привлекателни, нищо чудно ако станем по-сговорчива, остроумна и приятна компания за околните. Цялостния благоприятен ефект се допълва и от неудържимото ни желание, на съзнателно и подсъзнателно ниво, да се справяме с нещата по-добре от всякога. Самата мисъл за любимия човек ни издига няколко сантиметра над земята, какво остава за неговото присъствие – около него се чувстваме като богове! Което не е далеч от истината като се замислим с какъв магически ефект бихме могли да въздействаме на любовния си субект, в случай, че чувствата ни са взаимни.

Но както казахме – всяко чудо за три дни, три години максимум! След това идва краят на лятото, а с него и онзи момент на събуждане от сладкия сън, който напомня за утро след купон в къщи, когато идва ред на голямото чистене и царствената ни осанка бавно се отпуска под невидими тежести по крайниците и раменете ни. Колкото и добре да спим се събуждаме. Колкото и добре да живеем, дори и с Лео ди Каприо под един покрив, скоро и на него му пораства шкембе и докато се усетим – въоръженото ангелче в бебешки образ от ренесансовите ягодови полета незабелязано се е измъкнало през прозореца и се е прицелило към съседите. Някои късметлии успяват да запазят любовта като постоянен съквартирант, но биохимичния ефект от влюбването, за добро или лошо винаги е най-силен в началото, после остават приятелството, привързаността, сексът и уважението, стига да сме успели да се сдобием с такива.

cupid-846939_960_720

„Любоф, любоф, варен картоф…“

Влюбването се презентира визуално като се стреми да изтъкне външните достойнства на влюбения в най-красив вид и оптимална форма. Случва се не само при хората.  Гълъбите стават едри и наперени, пауновата любовна униформа е обагрена в пурпурните цветове на страстта, а детайлите й са с божесвена симетрия. И докато при животните нещата се случват естествено, при нас хората те отново са се усложнили до крайност. Освен, че можем да се похвалим с гениални художествени произведения посветени на любовта и секса, в реалния живот големите любови имат крехка жизнеспособност. Като наказание свише за нашето първородно грехопадение, за силната любов, която все някога и някого спохожда, от векове се говори с трагичен тон. Любовта е често възпявана като драма, невъзможна мисия, смъртоносен двубой… Дори и да е искрена и пречистваща в художествените произведения, в живота тя често мълчи виновно иззад кухненския плот.  Обикновено големите любовни истории реално свършват с разделяне на имущество и деца или огромни суми, благодарение на които млади адвокати прекарват почивките си в Бали. Дали?

ldizskkwvr7shnkqzmzophkmeo3

Много преди стереотипите, наложени от киното,  е имало мъже и жени, които окрилени от любовта са се гледали през очите на Леонардо (ди Каприо) и Клеър (Дейнс).  Магията на влюбването действа кинематографично – в нея има пищна сценография, завладяващ саундтрак и свръхдоза чар както от мъжка, така и от дамска страна.

Като всеки друг ефект на нирвана, и магията на любовта не трае вечно, но докато я има разбираме защо за някои по-емоционални индивиди тя е толкова привлекателно магична и самоубийствено наркотична.  В началото, което както вече знаем може да трае от три дни до три години, любовта е гореща отвън, но още недоизпечена отвътре, защото енергията на влюбването е нетрайна и няма нищо  общо със зрялата любов. Въпреки, че картофа не винаги се оказва суров от вътре, всички по-емоционални същества трябва мъдро да презастраховат сърцата си от жигосващият отпечатък, който влюбването оставя след себе си и да внимават пораженията да са по-малко. Ето как намазват и застрахователните агенти…

Може би на някои ще им потрябва и медицинска застраховка, защото любовта не само упоява, но причинява световъртежи и хормонален дисбаланс. Отчаянието от несподелената любов е свързано с рязко спадане в нивата на допамин и норепинефрин, които сме произвели в свръх-количества, без някой да ни предупреди за опасността от хормонално предозиране при фаталната среща по време на земетресението. Но и за това си има временни решения. За да върнете баланса ви трябват повече слънчева светлина, физически упражнения и усмивки. С една дума – намерете си някой красив любовен заместител или най-добре верен приятел/приятелка, които да ви замъкнат на плажно парти или около някой бар, където времето е винаги топло и часовниците постоянно са на около пет и половина следобяд, мисля, че съм чела някъде за подобни места…

Любовта също боли. Изследване, проведено с нещастно влюбени опитни „мишленца“, прясно отхвърлени от любимия „мишок“ или „мишле“, потвържават че любовта причинява от средно-силна до непоносима болка, в зависимост дали сте на онзи бар на плажа или в офиса. Когато гледали снимка на бившия си партньор, в мозъка на „мишлетата“ се активирали същите центрове, които регистрират физическа болка. Така е то, не само заради самите ни сложни мозъци, но и защото крилете на мимолетната любов са извезани от вещи персийски майстори-магьосници, може би дори същите, които изработват летящите килимчета от приказките.

По повод летящите килимчета, тук му е мястото да споменем и, че когато сме наранени от любовта падаме отвисоко. И колкото по-отвисоко, толкова повече боли. Идеята за силното привличане, което води до пълна отдаденост един на друг обикновено е свързано с трагични истории за невъзможна любов, която свършва преждевремено.  Така че – отново внимавайте!

creation_adam_cain3

Един е малко, двама са много

Непосредствено след раздялата идва приятен и неангажиращ етап. Малко антракт, през който да да се отървем от абстиненцията към тежките емоции и да си спомним хубавото старо време на свобода и хормонален баланс. На този етап е наложително да останем сами поне за известно време, за да изчистим организма си от всички излишно натрупали се отрови, болежки, хормони и сметки за адвокати и застраховки, причинени от любовта. Сами означава не да се изолираме от света, а само от онзи, който сме създали докато ни е целувал омагьосващия ни жабо-принц.

pexels-photo-large

„Любовта е отговорът – но докато чакаш за отговора, сексът задава някои доста добри въпроси.“  Уди Алън

За да задоволят нуждата от любов и близост, и мъже и жени често прибягват до любовни отношения, в които сексът е основно преживяване. Но, червената лампичка пак започва да ни предупреждава, първо с намигвания, а ако не й обърнем внимание към нея се включва и звукова аларма! Причината за цялата тази олелия е, че един от най-силните предвестници на любовта е близостта. Физическата близост води до емоция, после до още по- и по-силна емоция и не е необичайно човек да се влюби в някой, с когото работи в една стая. Сами се сещайте какви недоразумения можете да си навлечете ако двамата сте не само в една стая, но и в едно и също легло. Женският мозък особено, а понякога и някои по-емоционални мъжки мозъци, имат странната склонност да търсят и намират в интимната близост и физическата страст на другия израз на някаква привързаност и чувства, за каквито в случая въпросният друг не подозира. А ако подозира, значи положението е още по-оплетено.

angel-1644874_960_720

Сексът е енергия. Сексът е и най-силният метод за обмяна на енергия. Когато правим секс се отварят много чакри и падат много бариери. Един от ефектите, произтичащи от проникването и отдаването на енергия в секса е, че влизаме в аурата на другия. Би било супер ако имахме по-сериозни намерения, като например да забравим за себе си и своите най-дълбоки желания и да станем с другия едно цяло. Но нали точно от това бягахме и точно от това се лекувахме, забравихте ли!? Явно като стане дума за секс и всичко се забравя на мига… Бързо влизаме да вземем един студен душ и си припомняме от колко високо точно бяхме паднали, какви са щетите и какъв беше плана с тази авантюра зад вратата на банята! Припомняме си и поговорката: Не правете секс с хора, на които не искате да приличате”. Това е релевантно в случая не само, за да се съвземем от току-що преживяното и да насочим мислите си към нещо конкретно и поучително, но и защото е важно да се знае, че енергийната обмяна в секса ни доближава до партньора физически на много нива. На енергийно ниво, тя ни прави много сходни един на друг. Сега спокойно – ако сексът е бил само за една нощ, то енергийните травми лесно ще се заличат с времето, но ако сексът с неподходящ човек продължи нееднократно, това може да доведе до нежелани видеоизменения на личността ви.

Ето защо дори сексът без чувства в крайна сметка поражда сериозна обвързаност била тя на енергийно или емоционално ниво. Независимо от това, което бушува по средата на сексуалния акт, много хора започват и приключват добрия секс с емоция. Може би това е имала пред вид и Джери Хол, когато споделя в интервю мисълта, че жените най-лесно се съблазняват с хумор, защото повечето жени се смеели преди да започнат да се целуват. Но колкото и сладко да им е на тези жени, ако за дълго се отложи влагането на чувства от страна на мъжете или някъкъв друг вид дългосрочен план по отношение на връзката, те или ще загубят интерес, или ще се почувстват разочаровани. Защото много секс и малко любов не фигурират в списъка с нещата, които искат жените. За мъжете – не знам, те може и да са лесни за разбиране, но не и от сложни мозъци като женските.

Сексът е полезен,  приятен и дори задължителен. Но когато е неутрален, има единсвено „терапевтична“ цел и се практикува под тази форма за дълъг период от време, той може да бъде опасен за вашето физическо здраве, енергийна стабилност и личностна неприкосновеност.

Затова – изводът, които можем да направим по отношение на любовта и секса до тук е, че най-хубаво е да спиш до човек, когото желаеш изцяло. Иначе по-добре да си спим сами – както в буквален, така и в преносен смисъл.

pexels-photo-large-2