frida.bg

Ето защо трябва да пазим млечните зъбки на детето

Промяната на млечните зъби е показател, че нашето дете се развива и става зрял човек. Мнозина от нас запазват първите зъбчета на своите деца като ценни спомени, но на практика се оказва, че тези млечни зъби са значително по-ценни и дори може да съхранят живот!

Според проучването на д-р Сунтао Ши от Националния институт по дентална медицина, беше установено, че млечните зъби съдържат множество стволови клетки с голям потенциал за лечение на различни заболявания.

Изследователи от целия свят се занимават с дългогодишни проучвания относно въздействието на стволовите клетки върху различни органи в човешкото тяло, включително сърцето, мозъка, панкреаса и други.

Екипът на д-р Ши обаче направи откритие, че зъбите на възрастните съдържат само един вид стволови клетки, докато млечните зъби (на деца на възраст от 7 до 8 години) съдържат съвсем различни стволови клетки.

Този факт означава, че зъбите на вашето дете притежават потенциал, който може да бъде от съществено значение за неговия живот в бъдеще.

Но как се случва това?

Стволовите клетки, открити в пулпата на зъба (вътрешната му част), са уникални, тъй като могат да се преобразуват в разнообразни типове клетки като неврони, кости, хрущяли и дори сърдечни клетки. Тези клетки могат да се окажат от полза за лечението на диабет тип I, като се развият в панкреатични клетки, които произвеждат инсулин.

За да запазите стволовите клетки, които може да са ценни в бъдеще, се препоръчва зъбите на вашето бебе да бъдат замразени в рамките на 48 часа след изваждането им. Това ще осигури запазването на всички необходими зъбни клетки.

Питър Мъри, ръководител на Регенеративната лаборатория по дентална медицина, потвърждава, че стволовите клетки от бебешки зъби могат да бъдат използвани за възстановяване на устата и зъбните тъкани.

Съхраняването на бебешките млечни зъби се предлага от специализирани услуги, които често се препоръчва от зъболекарите. Освен това съществуват и компании, които предлагат специални контейнери или опаковки за удобно съхранение на бебешките зъби.