frida.bg

Защо децата се пристрастяват към бързата храна?

Освен ако не сме тригодишно дете, което мечтае за близалки и бонбони, разбираме, че редовното консумиране на „вредна храна“ и по-специално в големи количества е изключително вредно за нашето здраве. Продуктите, които децата обичат – чипс, вафли, бургери и други подобни, съдържат празни калории и хидрогенирани мазнини, които могат да доведат до различни заболявания. Въпреки това, младите хора рядко осъзнават тези рискове. Защо обаче се пристрастяваме към „вредна храна“?

Изглежда има един фактор, който не зависи пряко от нас, но значително може да повлияе на избора ни за храна. Според ново проучване на APA PsycNet, децата на родители с алкохолни проблеми са по-склонни да се пристрастят към нездравословна храна.

Изследователите откриват, че майките и бащите, които злоупотребяват с алкохола, увеличават риска децата им да предпочитат бургери, пици, бисквити и сладкиши. Проучването е проведено с участието на 357 мъже и жени в САЩ.

Линдзи Хувър, водещ автор на проучването и студент по психология в Университета на Мичиган, обяснява, че хората, които имат близък с алкохолна зависимост в семейството си, могат да бъдат изложени на по-голям риск от развиване на проблемна връзка с нездравословната храна.

Как да спрем да прегрешаваме с храна:

  1. Съзнателност: Осъзнайте рисковете за здравето, свързани с нездравословната храна и вземете решение да я ограничите във вашата диета.
  2. Постепенно намаляване: Не се стремете да спрете внезапно консумацията на „вредна храна“. Замествайте я с по-здрави алтернативи постепенно.
  3. Запазете баланс: Не е нужно да се лишавате напълно от любимите си храни, просто ги консумирайте с мярка и в комбинация с по-здравословни опции.
  4. Подкрепа от обкръжението: Разговорите с приятели и семейство за вашата цел да подобрите хранителните си навици може да ви помогнат и да получите подкрепа.
  5. Практикуване на здравословни навици: Включете редовна физическа активност във вашето ежедневие и установете режим на хранене с разнообразни, хранителни стойности.
  6. Планиране на хранителния режим: Пригответе си храната у дома, за да имате контрол над съставките и количествата.
  7. Търсене на помощ: При нужда, потърсете съдействие от диетолог или специалист по хранене, който ще ви помогне да съставите подходяща хранителна програма.

Със свързаните с алкохолната зависимост рискове вече осъзнати, можем да предприемем стъпки за подобряване на хранителните си навици и постигане на по-здравословен начин на живот.