frida.bg

Музеят „Мадам Тюсо“ – мястото, където восъчните фигури оживяват

Пред лондонския музей „Мадам Тюсо“ се вие опашка. Всички са нетърпеливи да влязат вътре и да се снимат с восъчните двойници на своите любимци. Хиляди посетители са крачели из залите, оглеждайки фигурите на писатели, спортисти, актьори, певци, политици, качвали са се на влакчето, разкриващо им историята на Англия и са излизали щастливи заради преживяването, което току-що са изпитали.

Мадам Тюсо е създателката на музея, построен преди повече от два века.

Мари Гросхолц се ражда в Страсбург, Франция на 1.12.1761 г. Баща ѝ, немски войник, не успява да види лицето на дъщеря си, защото умира два месеца преди тя да се появи на  бял свят. Двете с майка ѝ се местят в Берн, Швейцария, където майка ѝ работи като икономка дома на д-р Филипе Курциус.

Той се занимава с изработка на восъчни фигури и е човекът, който събужда страстта на малката Мари към изработването им. През 1765 г. Курцуис изоставя лекарската професия в Берн и заминава за френската столица, за да прави восъчни фигури. Мари и майка ѝ го последват. Много известни личности посещават доктора  и така Мари се запознава с френската аристокрация. Той дори прави изложба на фигурите си, която има голям успех. След смъртта на Курциус Мари получава цялата му колекция.

През 1777 г. изработва първата си восъчна фигура, която е на философа и писателя Волтер. Други известни личности, които е създавала с восък, са Жан- Жак Русо и Бенджамин Франклин.

По време на Френската революция е арестувана и подготвяна за смърт заради симпатиите си към кралското семейство (тя създава восъчна фигура на сестрата на Луи XVI – Елизабет). Успява да се отърве от екзекуция и е наета да прави отливки на отрязани на гилотината глави.

През 1795 г. приема фамилията Тюсо, женейки се за Франсоа Тюсо, от когото има деца, но последствие двамата се разделят през 1802 г.

Мадам Тюсо започва да обикаля Европа, излагайки колекцията от восъчни фигури на Курциус, както и своята собствена. През 1835 г. заедно с двамата ѝ сина тя наема помещение в Лондон на The Baker Street Bazaar и така се създава прочутият музей.

Французойката умира през 1850 г., но името ѝ се запечатва във времето и става име на музея на восъчните фигури. През 1884 г. внуците на Мадам Тюсо го местят на Marylebone Road – улицата, където се намира сега.

Изгарян, бомбандиран и реставриран през годините, музеят в момента е в отлично състояние и е толкова популярен, че има своите клонове на различни места по света – Амстердам (където е открит вторият европейски музей през 1972г.), Шанхай, Лас Вегас, Берлин, Банкок, Виена, Токио,  Сан Франциско, Сидни и др.

Много звезди са увековечени чрез восък и техните двойници обитават залите на музея. Един от тях е този на Ози Озбърн.

През 2010 г. певецът решава да се направи на двойника си и да плаши хората, които искат да се снимат с восъчната фигура, оживявайки внезапно, когато те сядат до него и се приготвят за снимка.

Известният футболист Кристиано Роналдо толкова държи на восъчната си статуя  в музея, намиращ се в Мадрид, че косата на копието му е истинска, внесена от Индия,  и спортната звезда изпраща веднъж месечно личния си фризьор да я поддържа, защото  прическата на восъчния Роналдо изисква специална  поддръжка.

Със сигурност  повечето известни личности биха се радвали да са част от восъчната компания, събрала се в музея. Има обаче и изключения. Едно от тях  е на Майка Тереза, която не смятала за нужно да правят нейна восъчна отливка, защото работата ѝ била по-важна от физическото увековечаване на нейния образ.