frida.bg

Феновете на филми на ужаси се справят по-добре с трудностите в живота

Доскоро се смяташе, че единственото позитивно нещо, което носи гледането на филми на ужаси е преизвикването на висока доза адреналин в организма на зрителите. Когато гледаме филм, ние ставаме свидетели на страстите на екрана, съпреживяваме с героите и облекчено (в повечето сличаи) си отдъхваме на финала. Всичко, на което сме станали свидетели, се е случило не с нас, а с друг, напълно непознат и това ни дава усещане за безопасност.

През 2020 година филмите за пандемии и апокалипсиси отново преживяват подем. Според учените „пандемичните“ филми и ужасите не само не оставят негативен отпечатък у нас, но и помагат на хората да се мобилизират, подготвяйки ги за евентуални глобални катаклизми.

Учените от САЩ и Дания провели експеримент, в който участвали 310 доброволци

Експертите решили да разберат дали има конкретна полза от гледането на ужаси за психическото здраве на човека. В експеримента учените от международната група поканили доброволци от различни възрасти. Участниците, които предпочитали ужаси сред останалите жанрове в киното, трябвало да отговорят на 13 прости въпроса, като най-голямо внимание изследването обръщало върху емоционалното състояние на зрителите веднага след излизането им от кинозалата. Участниците били помолени да опишат и емоциите си при възникване на стресови ситуации в реалния живот, включително своите реакции на пандемията от коронавируса – ниво на стрес, тревожност, безсъние.

Изводите от експеримента показали, че в повечето случаи хората влизат в кинозалата, за да гледат филми на ужаси и да получат поредната доза развлечение. Но освен това, учените стигнали и до любопитния извод, че онези зрители, които гледали често филми на ужаси, са придобили някои полезни навици: устойчивост на стрес, умение за водене на преговори, адекватна оценка на сложни ситуации, разпознаване на чуждите намерения, ориентиране в непозна обстановка и предивдливост при среща с опасности.

„Леко“ отношение към пандемията

Експериментът на учените успял да изясни как любители на филми на ужасите се държат в ситуация на ограниченията, свързани с пандемията. Попаднали ли са в групата на паникьорите или са се отнесли нормално към новата реалност? Оказало се, че трудностите не карали тези хора да нервничат. Цялата насъбрала се негативна енергия се изхвръля по време на гледането на филми на ужаси. В реалния живот феновете на тези филми се отнасят по философски начин към временните неприятности. Освен това във филмите на ужаси често е застъпена и стратегията за борба със злото. Тези знания могат да служат като оръжие за подготовка и умения да не се поддаваме на всеобщата паника.