frida.bg

Децата често не разбират страха при кучетата – това прави ухапването по-вероятно

Ползите от порастването с домашен любимец вкъщи са ни добре познати – тези дни кучета се допускат дори и в някои класни стаи. Любовта към четириногите ни приятели понякога ни заставя да забравим, че кучетата могат да бъдат и опасни за децата.

Децата под десет годишна възраст са рискова група спрямо ухапванията от кучета. Трудно е да се изчисли точния брой на пострадалите малчугани, понеже не винаги се стига до спешна помощ, но ухапванията често водят до неприятни наранявания и психологически травми.

Причината, поради която децата е по-вероятно да бъдат нападнати от куче, е че те често са неспособни да разпознаят емоциите на кучетата и съответно да  интерпретират поведението им.

Изследователи разпространяват идеята за минимализиране на ухапванията от кучета. За целта е нужно децата да бъдат научени на прости правила кога не е добре да взаимодействат с кучето: например, когато се храни или трябва да бъде сложено на повод. Но въпреки образователните кампании инцидентите не намаляват. Оказва се, че нещо липсва.

Факторът страх

Ново изследване може да се окаже ключът за предотвратяване на ухапванията от най-добрите приятели на човека. Над 100 деца на възраст между четири и шест години участват в проучване, в което наблюдават изображения на кучета. Тяхната задача е да отговарят какви емоции смятат, че кучето изобразява и дали: „ще си поиграят с него, ще го погалят, ще седнат до него, прегърнат или почистят”

Макар че повечето деца споделят, че не биха отишли при ядосано куче, някои казват, че биха доближили уплашено такова. Желанието им да играят с кучета, което се страхуват и да ги прегръщат, обяснява защо са изложени на по-голям риск от ухапвания.

Въпреки че детето, което иска да успокои уплашеното куче подхожда с добри намерения, животното реагира при страх от заплаха. Малките деца си обясняват поведението на уплашения четириног приятел аналогично на своето, когато са под стрес и искат да бъдат успокоени.

Естествено е за родителите да искат да научат децата си да обичат животните и да се държат грижовно и внимателно с тях. Но голяма част от нападенията се случват и под родителско наблюдение. Затова е важно да обясним на децата си, че кучето е различен биологичен вид и неговото поведение не винаги отговаря на нашето собствено.