frida.bg
секс

Изненадващата причина защо жените правят рисков секс

Факт е, че повечето от нас са много добре информирани за рисковете от секса без предпазни мерки. Въпреки това много жени се съгласяват да участват в рискови сексуални контакти. Тази хипотеза е в основата на ново изследване, публикувано в „Journal of Sex Research“.

Според резултатите от него, жените са много по-склонни да правят рисков секс (т.е. без предпазни мерки) ако се надяват, че отношенията с конкретния партньор могат да прераснат в нещо повече.

Макар тази причина да звучи налудничаво на фона на всички венерически и полово преносими болести като HIV, HPV и много други, изследването показва стряскащи резултати.

Изследователската част включва различни типове хора, а фокус на внимание са различните нюанси, според които те взимат решение дали да използват предпазни средства по време на секс или не. В нея взимат участие 177 хетеросексуални жени, 157 хетеросексуални мъже и 106 хомосексуални мъже.

Всички те биват поставяни в различни хипотетични ситуации с потенциални нови сексуални и партньори. Всички те водят до риск от ангажиране с необезопасен секс. Участниците трябва да отговорят напълно откровено какво биха направили в тези ситуации. Какво е тяхното отношение към другия? Дали искат да видят този човек отново или да развият отношения с него?

Резултатите от изследването показват, че хетеросексуалните жени се поставят в сериозен риск. Те са много по-склонни от останалите да участват в рисков секс ако оценяват другия като потенциален партньор за дългосрочна връзка.

Романтичните вероятности и усещането за близост с другия са заподозрени в подценяването на рисковете, които притежава необезопасения секс с нов партньор.

Защо желанието за връзка ни кара да взимаме рискови решения спрямо собственото си здраве?

От една страна, изследователите си обясняват този феномен с изключително желание за близост и интимност. Също така, на предна позиция стои и желанието за по-бързо сближаване с другия.

То обаче е много вероятно може да доведе до необезопасен секс. Липсата на предпазни средства се свързва с чисто психологически ефекти като премахване на емоционалните и лични граници, както и с пълно отдаване.

Въпреки че подобни изследвания все още не са правени в България е добре да се замислим дали самите ние сме правили рисков секс. Какви са причините за това? И дали наистина искаме да си играем със собственото си сексуално здраве като на „руска рулетка“?