frida.bg
устни

5 натурални средства за меки и хидратирани устни

Сухи и напукани устни? Това може би е едно от най-неприятните неща, които ни носи студения зимен вятър. Освен естетическият дискомфорт, сухотата в областта на устните може да доведе до болезнени напуквания и кървене, които още повече отежняват ситуацията. Какво да направим?

Преди да пристъпим към това кои са най-ефективните натурални средства за справяне със сухите устни, нека надникнем към това кои са факторите, които причиняват този неприятен симптом?

  • Студен вятър и ниска температура
  • Излагане на силно слънце
  • Резки смени в температурата
  • Често облизване на устните
  • Пушене и употреба на алкохол
  • Алергии
  • Някои лекарства

Когато устните ни са сухи много често нанасяме балсам за устни, но не всички балсами за устни са ефективни. Те често само носят моментно облекчение, защото съдържат вредни съставки, които в дългосрочен план водят до влошаване на проблема.

Затова ви предлагаме няколко доказали ефективността си природни средства, които ще ни помогнат да се справим със сухотата и напукването на устните ни не просто моментно, а дългосрочно. Убедете се сами.

Кокосово масло

Buy Coconut Oil Online

Кокосовото масло овлажнява устните в дълбочина и възвръща тяхната мекота и нежност. То съдържа богато количество антиоксиданти, най-вече витамин Е, които защитават кожата от влиянието на околната среда и в същото време я предпазва от оксидативния стрес.

Етерични масла

Aromatherapy

Етеричните масла от друга страна имат лечебни свойства като възстановяват епидермиса. Какво ви трябва? Вземете малко бурканче и го напълнете с органично кокосово масло. Добавете 1-2 капки етерично масло от гроздови семки или нийм.

Какаово масло

healthy homemade chocolate dairy free soy free chunks cacao butter waldorf inspired moms

Какаовото масло съдържа незаменими мастни киселини, които подхранват и овлажняват кожата дори и в най-дълбоките слоеве на епидермиса. Намажете устните си с какаово масло преди да си легнете и ще се събудите с хидратирани и меки устни на сутринта.

Алое вера

Aloe vera

Алоето съдържа натурални съставки, които омекотяват и успокояват раздразнената кожа на устните. То също така ще премахне мъртвите клетки и ще защити кожата от агресивните атмосферни условия. Просто откъснете едно малко листо алое вера, разрежете го по средата и нежно натъркайте устните си с него.

 Зелен чай

Green tea in the garden

Зеленият чай съдържа антиоксиданти и танини, които възстановяват напуканата дехидратирана кожа и облекчават неприятното парещо усещане, което тя предизвиква. Запарете една торбичка зелен чай  и си пригответе чай, а след това поставете охладената торбичка върху устните си за няколко минути.