frida.bg
секс

Какво се случва с тялото ни, когато спрем да правим секс?

Всеки човек има такива периоди, в които не прави секс. Това може да се дължи на временна липса на партньор или обратното – имаме партньор, но не правим секс. Може да се дължи на здравословен проблем или просто на липсата на желание да правим секс. Това са само най-разпространените причини за т.н. “сексуална суша“. Вероятно има много повече, но тяхното разгадаване не е целта на тази статия. Тук искаме да си изясним какво се случва с тялото ни, когато не правим секс и въобще липсата на секс отразява ли се това на живота ни като цяло?

Намаляване на либидото

Природата е заложила в нас естествен механизъм за справяне с липсата на секс и това е намаляването на нашето желание да го правим. Колкото повече време не правим секс, толкова по-малко желание ще имаме да го правим. Апетитът идва с яденето, нали?

Отслабване на вагиналните стени

Когато не правим редовен секс и особено с напредване на възрастта вагиналните стени, както и мускулите и лигаментите в тази област започват да губят своята еластичност и здравина. Това може да доведе до пролапс на матката, както и до болка по време на секс.

Wild Honey

Болезнен ПМС

Много жени, които имат дълъг период на сексуална суша споделят, че предменструалният им синдром е станал по-неприятен и болезнен. Сексът предизвиква освобождаване на ендорфини, за които се смята, че са естествено обезболяващо. Ако имате период на сексуална суша не забравяйте да си доставяте удоволствие сами – така ще отпуснете напрежението в тазовата област и ще намалите болката.

Повече стрес

Сексът, както вече казахме, води до освобождаване на ендорфини, серотонин и окситоцин или коктейлът на щастието. Сексът също така ни помага да се отпуснем и да се освободим от напрежението. Липсата на редовен секс ни лишава от възможността да освобождаваме напрежението си редовно. Винаги може да поправим щетите като намерим алтернативни начини – медитация, йога, разходки сред природата, и да – мастурбация!

Woman

По-ниско настроение

Сексът с човек, който обичаме ни дава нещо много повече от масаж на вагиналните стени. Докосването кожа до кожа, интимността, ласките стимулират производството на хормона окситоцин, който ни кара да се чувстваме добре в живота и тялото си. Това по естествен начин повишава нашето настроение и ни прави енергични и жадни за живот. Ако сте в период, в който не правите секс, просто помнете – всичко е въпрос на хормони на щастието. Просто ги стимулирайте с алтернативни начини.

И не забравяйте, дали ще правите секс или не – това е въпрос на избор … на партньор!