frida.bg
жена

5 неща, които всяка силна жена прави, за да бъде себе си

Силна жена е онази, която е стъпила в обувките на личната сила. Това е жената, която знае коя е и къде отива. Това е жената, която знае своята цена и не позволява да се отнасят с нея по-зле, отколкото заслужава. Далеч сме от мнението, че за да бъдеш силна жена трябва да изоставиш женската си природа, емоции, уязвимост, нежност.

Напротив. Всяка силна жена познава своите женски качества, но заедно с това е развила допълнителни – такива, които извират от усещането й за лична сила, борбеност и непоклатимост. Именно те й помагат да отстоява себе си и най-вече – ДА БЪДЕ СЕБЕ СИ – в един свят, който все още опитва да й наложи своите представи каква трябва да бъде.

Силната жена…

 

… казва открито какво мисли

Francesca

Всяка силна жена е наясно със своята ценностна система и за нея тя е пътеводен ориентир, който й помага да бъде в непрекъснат контакт с това какво добре за нея и какво не. Тя не се страхува да заяви какво е отношението и мислите й, защото знае, че от това зависи конструирането на собствената й реалност. Заявяването на себе си открито и без страх, че ще бъде отхвърлена е едно от най-важните неща, които й помагат да бъде себе си.

… знае какво чувства

Collateral

Но най-вече, тя прави разлика между мисли и чувства. Много жени не могат да назовават емоциите си и пребивават само в ума. Ако им кажете да споделят чувствата си те ще кажат нещо от рода на: „Аз чувствам, че неговото поведение беше повече от неподходящо“. Всъщност, след думата „чувствам“ те поставят ментално определение, което се основава на вярване, представа, но не и ЧУВСТВО.

За да познаваме себе си трябва да можем да назоваваме чувствата си. Това назоваване внася ред във вътрешния ни свят и освен това ни освобождава от „хаотичната емоционалност“, позволявайки ни да взимаме правилни решения и най-вече – да бъдем себе си. Открити. Приемащи себе си. И да, емоционални.

… не обвинява себе си /и другите/

Felicia

Да, вината е социална емоция, която не върши никаква работа и всяка силна жена знае това много добре. Затова тя замества думата „вина“ с думичката „отговорност“. Вместо да се обвиняваме един друг и да се завъртаме в колелото на негативните емоции, можем просто да поемем отговорност за действията /и бездействията си/ и да направим нещо в посока на една положителна промяна.

… не омаловажава себе си

_MG_5874 ok

Силната жена не вярва в мистериозната сила на „скромността“. Не, тя отдавна не „краси човека“, както се опитва да ни внуши популярната българска пословица. Омаловажаването на себе си е признак на недостатъчна самооценка и любов към себе си. Силната жена знае как да изтъкне своите силни качества и се уповава на тях в моменти на неувереност. Да, всяка от нас има такива моменти!

Например, ако някой ви каже да се представите с няколко думи, какво ще кажете за себе си? Дали ще отметнете само своята професия или ще кажете нещо повече, което да демонстрира вашата уникална същност? Можете ли да похвалите себе си и успехите си пред другите?

Повечето от нас се срамуват да говорят за себе си или просто не знаят какво да кажат. Е, време е да променим нещо. Помислете какви са вашите силни страни и какво бихте искали да кажете за себе си, което да изтъкне, вместо да омаловажи, вашата ценност. И следващият път, когато някой ви помоли да се представите, го направете в пълния му блясък!

… поставя ясни граници

Lady V

Поставянето на ясни граници е от изключителна важност за всяка съвременна жена. Как да знаем къде започваме ние и къде другият ако не сме се научили да боравим с границите и категоричното им поставяне? Целта на границите е да дефинира нашата личност, както и до къде се простира търпението ни. Освен това, границите показват на другите как да се държат с нас и какво за нас е недопустимо.

Липсата на граници е опасно поле, тъй като може да ни вкара в неприятни и дори опасни ситиации. Вероятно знаете как всеки човек, с който се запознаваме започва да опипва границите ни, т.е. до къде може да стигне с нас. Това е идеалният момент да му покажем какво е окей и какво не е. Това е начинът, по който се структурират отношенията между хората и е важно да го правим в началото на всяко запознанство.

Ако можем открито да изкажем какво мислим и какво чувстваме. Ако знаем кои сме и не се препъваме в чувство на вина и срам. Ако вярваме в себе си и своята собствена стойност. Ако се отнасяме с уважение към себе си. То ние сме извървели доста път в това да се научим да ЖИВЕЕМ СЕБЕ СИ и да бъдем такива, каквито сме. Истински, Автентични. Уникални в същността си. Точно тези качества са в основата на нашата женска сила!