frida.bg

Хората остават в нещастни връзки заради добротата си

Колко пъти ви се е случвало да сте свидетели или, недай се боже, самите вие да се участници в токсична връзка? Връзка, в която двойката непрекъснато се кара, спори и няма бъдеще. Много често пък едната половинка буквално тормози другата – психически и/или физически. Питали сме се – защо тогава хората продължават да търпят всичко това? Отговорът – от чиста проба алтруизъм.

Да останеш в нещастна връзка може да звучи безсмислено и глупаво, но това не е необичайно и сега има научна причина защо често се случва така, разказва Independent. Изследователи от университета в Юта твърдят, че хората продължават да са в лоши романтични партньорства, защото усещат, че другият е твърде зависим от тях. Това ги кара да се чувстват неспособни да напуснат.

Проучването показва, че хората всъщност са по-съпричастни, отколкото се предполагаше досега, когато става дума за късане. То е публикувано в сп. „Личност и социална психология“. Изследването разкрива, че колкото по-зависим човек смята, че неговият партньор е, толкова по-малко вероятно е да склони да скъса с него. Това предполага, че хората остават в лоши връзки заради нуждите на партньора си, а не заради собствените си.

Изследването е проведено в две отделни проучвания; първото е проследило 1348 души в романтични взаимоотношения за период от 10 седмици, а второто е разгледало 500 участници, които са планирали раздяла, в продължение на два месеца.

„Когато хората възприемаха, че партньорът им е силно ангажиран с връзката, те бяха по-малко склонни да започнат раздялата“, казва водещата авторка Саманта Джоел, асистент-професор по психология в Ютаския университет. Това се оказало вярно дори и за хора, които не са били наистина ангажирани с връзката или които са били лично неудовлетворени от връзката. Въпреки това има и друга главна причина хората да остават в такива връзки. Много партньори се страхуват, че ще останат сами или няма да намерят нещо по-добро, което ги плаши.