frida.bg

8 причини, поради които жените търсят среща с психолог

Понякога просто не можем да се справим сами. Опитваме да променим нещо, говорим с приятелки, гадаем бъдещето, но сякаш се въртим отново и отново в един омагьосан кръг. Когато сме опитали всичко идва въпросът – мога ли да се доверя на психолог? Но най-вече, може ли той да ми помогне?

Всеки човек преминава през ситуации в живота си, в които има нужда от подкрепа, насока, обратна връзка, която ще внесе желаната промяна. Когато не знаем как има два начина.

Единият е да се опитваме отново, отново и отново, докато някак налучкаме верния изход. Това е по-дългият и труден начин. Другият е по-къс и по-градивен – срещата с психолог или психотерапевт.

Кои са най-често срещаните причини, поради които жените се обръщат към психолога?

Трудни отношения с родител

Много често в отношенията ни с родителите има много потиснати емоции – гняв, обида, разочарование, обвинения и т.н. Те ни държат сякаш в капан и не ни позволяват да живеем живота си свободно, красиво и хармонично. Ако все още преживявате конфликт с единия или с двамата родители, може би е време да потърсите среща с психолог, който ще ви помогне да преминете този етап и да видите както себе си, така и родителите си по нов начин.

Трудни отношения с интимния партньор

Интимната ни връзка често е нещо като арена, върху която се разиграва драмата на вътрешното ни развитие. Всички наши комплекси, неуверености, болки, травми намират израз в отношенията ни и ни провокират да г преразгледаме и да израснем. Ако имате трудности с интимния партньор не бързайте да слагате край на връзката си. Понякога срещата с психолог може да ви помогне да преминете през вътрешните си решетки и да израснете заедно в любовта си.

Емоционална нестабилност

Често обвиняваме хормоните за емоционалните си изблици и като цяло за непостоянния ни емоционален фон. Нещо у вас вече не издържа да бъде потискано, омаловажавано и подценявано и надига капака на нагорещеното ви емоционално котле? Вместо да заливате себе си и другите с излишна пара, просто потърсете консултация с психолог, който ще ви помогне да разредите и преработите “вътрешния си огън”.

Депресия

Ако се чувствате зациклили в себе си и сякаш не намирате смисъл в нищо може би страдате от някой от симптомите на депресията – потиснатост, преобладаващи негативни мисли, липса на мотивация и интерес към любими занимания и отдръпване от социални контакти. Ако симптомите продължават повече от две седмици не чакайте да премине от само себе си, а потърсете подкрепа.

Силна тревога и проблеми със съня

Тревожността е бичът на нашето време, която се появява под различни форми, но най-вече чрез проблемите със съня. Този симптом ни показва, че сме прекалено стресирани, но също така – че имаме нужда от промяна. Каква е тя? Е, това е въпрос, на който трябва да си отговорите сами.

Пристрастяване

Когато у нас има празнина сме склонни да я пълним с нещо – алкохол, наркотици, връзки и т.н. Ако усещате, че губите контрола на живота си в следствие на пристрастяване към нещо извън вас – бъдете откровени със себе си и потърсете помощ. Изход има, стига да го потърсите!

Загуба

Всеки човек страда, когато загуби нещо важно за него – близък човек, връзка или част от свята идентичност. Не винаги близките ни могат да се справят с нашата скръб и да ни помогнат. Затова не заравяйте емоциите си под килима на съзнанието си, а потърсете подкрепа.

Личностно израстване

Все по-често жените търсят среща с психолог, защото искат да разширят разбирането си за себе си, за взаимоотношенията си и за света, в който живеят. Не е нужно да страдаме, за да се консултираме. Понякога е по-добре да развиваме себе си и да израстваме заедно със събитията в живота ни – без значение дали са приятни, неприятни, или както често се случва – двете, взети заедно!