frida.bg

Скритите знаци, че детето ни страда от депресия

Както възрастните, така и децата преживяват външния свят по свой собствен вътрешен начин. Някои от нас са по-впечатлители от други, така както и някои деца са по-чувствителни от други. В това няма нищо необичайно. Децата, също като възрастните, имат дълбока емоционалност, въпреки че често не могат да я изразят с думи. Те имат своите преживявания и е добре да сме наясно за знаците, които показват, че детето ни страда. Най-вече, за да сме там и да му помогнем.

Кога децата страдат?

Често децата страдат, когато се сблъскат с първите загуби в живота си, както и когато се изправят пред голяма емоционална промяна – развод на родителите, поява на ново дете в семейството, преместване в ново жилище (град), загуба (смърт) на домашен любимец, близък човек или приятел.

В DSM IV (Международната класификация на психичните разстройства) депресията като състояние притежава определени характеристики. Ако те присъстват в поведението на един човек присъстват 5 или повече симптома за две седмици или повече се смята, че налице е депресия, която трябва да се лекува съвместно с лекар и психолог.

Кои са симптомите и как да ги забележим у децата?
  • Тъжно настроение, което доминира емоционалния фон през деня. При децата може тъгата да е заменена с преобладаваща раздразнителност.
  • Отдръпване от активности (игри), които преди са били любими
  • Загуба на апетит и на тегло
  • Безсъние и проблеми със съня (кошмари, трудно заспиване, събуждане през нощта и т.н.)
  • Липса на енергия, умора и апатия
  • Липса на концентрация и трудност при вземане на ежедневни решения
  • Интерес към темата за смъртта, която се прокрадва в речта, рисунките, игрите
Какво можем да направим?

Когато депресивните симптоми при детето се задържат 2 седмици или повече е добре да потърсим специализирана помощ. Нормално е детето да страда, когато преживее значителна загуба, но тези емоции трябва да намерят канал за изява навън.

Това не е толкова лесно за детето, което още не е овладяло стратегии за справяне с т.н. трудни чувства. Най-добре е да се обърнете към добър детски психолог или арт терапевт, който чрез игри и цветове ще помогне на детето ви да премине по-лесно през депресивния период. Но най-вече, да научи повече за себе си, за емоциите и за света – такъв, какъвто е.