frida.bg

Според учените хората оглупяват

Колко често сте си мислили, че светът е полудял и затъпял, щом е тръгнал в тази посока? Ние лично много. Оказва се обаче, че може би всички сме станали по-тъпи. Буквално. Така поне твърдят учените.

Резултатите от IQ тестовете започват масово да се понижават в последните няколкото десетилетия, твърди сайта MedicalXpress. В първата половина на XX век има много голямо покачване на общи интелект, което се обяснява с „ефекта на Флин“. Става въпрос за това, че много фактори в човешкия живот се подобряват – развива се изключително много медицината, образователната система, условията за живот, технологиите и качеството на храните. Това води до по-добър жизнен стандарт и съответно до повече възможност за развитие на мозъчните и интелектуални качества.

Според норвежки учени от Центъра за икономически изследвания Ragnar Frisch обаче – „ефекта на Флин“ в момента има точно противоположен ефект. Те са направили изследване, базиращо се на над 730 хил. теста за интелигентност, проведени в периода 1970-2009 година. Това, което открили, било повече от интересно – средно интелектът се понижавал с около 7 пункта в рамките на едно поколение.

Не е ясно на какво се дължи това „затъпяване“, но едно е сигурно – то е факт. И други изследвания вече са показали подобни резултати. Например – във Великобритания вече е установено, че на всяко десетилетие, от ВСВ насам, IQ-то на гражданите е намалявало с между 2-4 пункта на всеки 10 години.

Психолозите не могат да кажат категорично на какво се дължи спада в IQ-то. Едно от основните предположения, за които обаче не се говори много, защото са политически некоректни, е миграцията и смесването на генотипа. Доказано е, че някои нации имат чувствително по-ниско IQ, сравнено с други. Това обаче не е единствената причина. Според изследователите виновни може да са технологиите, които значително улесняват живота ни, влошената образователна система, лошата и изкуствена храна, която поемаме, както и цялостното излъчване, което масмедиите разпространяват.