frida.bg
провалените

Важните уроци, които трябва да научим от провалените ни връзки

Можем да възприемаме провалените си връзки като неуспех на нашата „любовна компетентност“ или като учители, които ни помагат да израстваме като личности, като светоусещане, като партньори. Да, никак не е лесно да си признаем, че не сме били достатъчно компетентни, за да се справим с трудностите и предизвикателствата на взаимоотношенията. Но това е единственият начин да посрещнем реалността „очи в очи“, како и уроците, които тя носи със себе си като дар, който може да ни трансформира и обнови, за да ставаме все по-чиста версия на самите себе си.

Партньорът ни не ни принадлежи

Няма значение дали сте заедно от един месец или 20 години – вашият партньор не ви принадлежи. Една от най-големите илюзии е да смятаме, че другият не наша собственост и можем да го контролираме и навигираме така, както ни е удобно на нас. Е, в крайна сметка разбираме, че другият има „свое мнение“ по въпроса и понякога си тръгва от нас просто, защото сме го приели за даденост или не можем да видим и оценим неговото право да бъде такъв, какъвто е.

Освен това, се променя с времето

Нищо не е константно и можем да видим този феномен в нашите провалени връзки. Няма как след няколко години партньорът ни да бъде същият човек, който сме срещнали за първи път. Няма как той да мисли и чувства същото. Понякога промените са малки, друг път – те са толкова големи, че поставят връзката ни под сериозно изпитание. Всичко зависи от нас – дали и как приемаме своята собствена промяната и промяната в любимия ни човек.

Всеки има нужда от време за себе си

Това е един от важните уроци, които обикновено научаваме чрез провалените си връзки. Ако вие подценявате времето за себе си вероятно се вкопчвате твърде много във връзката си, а това води до ефект „задушаване на другия“. Или обратното. Времето за себе си ни дава глътка свеж въздух и пространство, в което да си припомним, че сме отделни личности, които имат „свои“ потребности и нужди, които не са свързани със връзката с другия.

Трябва да сме благодарни за това, което имаме

Една от грешките, които всички ние допускаме във връзките си е да искаме все повече и  повече. Искаме по-красива жена или по-преуспял мъж. Искаме още и още. Това е опасна примамка, тъй като отклонява вниманието ни от това какво всъщност имаме.

Всеки от нас заслужава добър човек

В крайна сметка, един от уроците на провалените ни връзки е, че заслужаваме добър човек. Всички ние стигаме до този извод. Уморени от егоизъм, обвинения и драми. Уморени от краткотрайни страсти, които не топлят душата ни. Всеки от нас има нужда от добър човек, който ще ни приема такива, каквито сме и ще ни обича не само, когато е лесно, но най-вече – когато е трудно. Защото когато душата е уморена има нужда от другар, с който ще се чувства в безопасност. Защитена, сгушена, приютена в най-топлата прегръдка на взаимността.