frida.bg

Спирането на тренировките води до депресия

Хората продължават да търсят рецептата на дълголетието и доброто здраве. Тя обаче е открита отдавна – редовно движение и здравословно хранене. И наистина – няма нещо, което да дава такава енергия и тонус, колкото тренировките. Физическото натоварване помага не само за здраво тяло, но и за здрав ум.

И докато има множество доказателства за ползите на психическото здраве при трениране, то досега рядко е изследване какви са ефектите при неговото спиране. Резултатите не са изненадващи и още повече затвърждават вече установените норми, разказва Independent.

Университета в Аделаида в Южна Австралия провежда изследване на 152 активни възрастни хора, които внезапно спират редовните си тренировки. Участниците в проучването преди това са се упражнявали поне три пъти седмично в продължение на минимум три месеца, като всеки период на упражняване е траел най-малко 30 минути. Въздействието върху здравето, след спирането на тренировките, е настъпило почти моментално при повечето участници.

Почти всички участници в период от 2-3 седмици започнали да се чувстват по-стресирани, с по-малко енергия, по-нещастни и в някои случаи дори се стигнало до депресия. Голямото количество клинични доказателства показва, че редовното физическо натоварване може да намали и лекува депресията, но никое досега не е установявало връзката между спирането на тренировките.

Най-интересното е, че се оказва, че жените страдат по-често и по-силно от негативните симптоми за психологическото здраве при спирането на упражненията.

Много хора се отказват от тренировките поради това, че нямат време или са изморени, но всъщност физическото натоварване дава много енергия на тялото, повишава концентрацията, фокуса, продуктивността и възможността за дълга и ползотворна умствена работа. Ако си мислите, че да отделите 1-2 часа от ежедневието си за тренировки ще ви спести време, в което можете да свършите друга работа – не сте прави. Всъщност е точно обратното.

Затова дами – ако искате да сте здраво телом и духом – не пропускайте посещението във фитнес залата, защото нямате време или сте уморена.