frida.bg
обичане

Тери Хаткоф и неговите 6 начина на обичане. Кой е вашият? I част

Много често в любовта възникват недоразумения поради това, че нашият стил на обичане не съответства съвсем на стила на обичане на другият човек. Сякаш нашият начин на изразяване на чувства остава неразбран от другия, както и неговият – от нас самите.

За да разберем защо това се случва нека разгледаме класификацията на различните начини на обичане, която е направил американският социолог Тери Хаткоф (Terry Hatkoff). Според него, има 6 различни начина, по които можем да възприемаме и изразяваме любовта си като голяма чат от нас комбинират 2 или дори 3 типа. Как се съчетава вашия стил със стила на вашия партньор и какви са предизвикателствата пред вас?

Нека първо разберем кои са 6-те стила на обичане!

Романтичният стил

За вас е важно любовта да е интензивна, страстна, рискована, за предпочитане – от пръв поглед. Или с други думи – любов като на кино. Романтичният стил обиновенно разчита за любов малките жестове на внимание – сладки бележки, оставени навсякъде, страстна и неочаквана целувка, жестове, които показват едновременно дълбока обич и страст, секс на обществено място. Всичко, което е свързано с риск, страст, лудост.

Именно рисковете за романтичният стил са в това, което ги държи влюбени, живи, енергични. Ако няма такива, те са способни да си ги измислят само, за да има напрежение и нито миг спокойствие. Истинският риск за романтиците обаче е, че ако човекът до тях има друг стил на обичане, те могат лесно да се почувстват отхвърлени и неразбрани.

Или в другия случай, когато връзката започне да се установява с времето, а страстта – да се приземява, романтичите внезапно могат да решат, че след като вече няма предишната интензивност, връзката е приключила. По този начин те са склонни да се отдават на преследване на тръпка, краткотрайни и интензивни връзки, които не успяват да се установят и да се превърнат в истинско обвързване и интимност.

Приятелският стил

Q7 (1 of 1)

За хората, които изграждат връзките си през призмата на приятелският стил, е много важно любовта да стъпи на основата на вече съществуващо приятелство, доверие и дълбока връзка. Те няма да бързат да се впускат в бурна авантюра, както е при романтичните. Вместо това ще изберат да изчакат подходящия момент. А той ще настъпи тогава, когато са убедени, че приятелството е достатъчно истинско, за да може да прерасне в любов. Приятелският стил гради любовта най-вече върху комуникацията, споделянето на общи интереси и умението да се споделят забавления.

Какво още? Приятелският стил ни кара да копнеем да се почувстваме приети такива, каквито сме с другия. Вие искате да правите много неща заедно, да се забавлявате, да имате общи хобита. Да разговаряте като най-добри приятели и в същото време това да се случва в границите на любовната връзка. Рисковете са в това, че страстта може да утихне много бързо и това да внесе объркване във взаимоотношенията ви. Това, което се случва е, че интимността и приятелството водят до прекрасно партньорство, но страстта тук е леко на заден план. Също така, ако партньорът ви спре да разговаря, както преди, можете да разчетете това като проблем във връзката ви. Без това задължително да е така.

Очаквайте продължение на статията…