frida.bg
гушкането

За гушкането, окситоцина и силата на една прегръдка

Няма да е прекалено ако кажем, че ако в една връзка няма гушкане – всъщност няма никаква връзка. Всеки от нас обича да прегръща и да бъде прегръщан, но ако между двама души няма емоционално свързване и интимност гушкането се усеща чуждо, странно и лишено от всякакъв смисъл.

Гушкането и интимността

Понякога когато емоционалната връзка между двама души започва да изтънява гушкането по естествен начин намалява и в крайна сметка спира. Вече нямате желание да докосвате партньора си, защото неговото докосване не носи предишното усещане за цялостност.

А точно това е смисълът на гушкането. То поддържа емоционалната свързаност между двама души. Без значение дали са интимни партньори или близки приятели. Докосването до някого, когото чувстваме близък, води до освобождаването на специални хормони в тялото ни. Хормони, които ни карат да се чувстваме обичани, закриляни, защитени в кръга на взаимоотношението.

Гушкане, взаимност, хормони

Нивата на хормона окситоцин се повишават само след 20 минути гушкане, а заедно с това и усещането, че сме свързани, интимни, заедно. Да не забравяме и хормона допамин, който се разлива по тялото ни като вълна на удоволствие, в която искаме сякаш да останем завинаги.

Този хормонален коктейл ни опиянява, вкарва ни в почти наркотична забрава и дори може да доведе до пристрастяване. Ако любимият ви отсъства дълго време вероятно усещате липсата на кожата и мириса му и усещате физическата липса буквално с тялото ви. Е, това са леки абстинентни симптоми. Просто удоволствието пристрастява, а прегръдката ни носи точно това.

Докосването кожа в кожа е едно от най-силните емоционални преживявания, които можем да преживеем в живота си. Това специално усещане е първото нещо, което усещаме в живота си още от бебешка възраст и то остава като постребност у нас до края на живота ни. Родени сме в този свят с него и с него си отиваме. Силата на една прегръдка разкрива смисъла на съществуването ни в света. Тя е всичко, което  ще отдадем и всичко, което ще ни остане.