frida.bg

Уличен готвач в Банкок спечели звезда „Мишелин“ и поиска да я върне

Звездата „Мишелин“ е мечта за всеки кулинар. Някои работят за нея цял живот в скъпи и добри ресторанти, но така и не я получават. В много държави по света пък е почти невъзможно да я спечелиш. „Мишелин“ е Оскарът на кулинарията и този приз носи световна слава, огромен интерес и оборот. Затова и някое улично заведение да получи признанието е изключителна рядкост.

Именно такъв е случаят с Джей Фай – 72-годишна готвачка, която получи звезда „Мишелин“ за своето заведение, намиращо се в Банкок. Това е и единствения уличен ресторант, получил приза, в над 8-милионния град, пълен с десетки хиляди заведения от всякакъв клас. с Джей Фай получила признанието заради своят специалитет – омлет с раци. Самият ресторант предлага типична тайландска кухня и много рибни деликатеси. Заведението на Фай е имало легендарен статус в мегаполиса и преда да получи звездата.

Самият готвач обаче въобще не е щастлив от приза. Според нея, след „Мишелин“, заведението й се е напълнило с километрични опашки, отблъсквайки редовните клиенти. Много хора пък идвали само да се снимат, без да купуват каквото и да е било. Чакането продължавало понякога над два часа, заради което била отворена система за резервации.

На всичкото отгоре  – работата е нараснала драстично и това е принудило дъщерята на Джей Фай да напусне своята работа и да се занимава единствено с уличното заведение. Най-лошото пък – цялото това внимание е привлякло вниманието на данъчните, които започнали щателно да проверяват Фай.

Нежелана награда

Затова и тя твърди, че иска да върне звездата „Мишелин“. Носела й единствено загуби. За съжаление обаче това не е възможно, защото от „Мишелин“ махат звезда, когато решат, че ресторанта вече не е достоен за нея. Какъвто не е поводът.

Самата Джей Фай обаче не иска да се възползва от възможността. Ресторанти със звезди „Мишелин“ могат многократно да увеличат цените си и пак да имат предостатъчно клиенти. Тайландката упорито не го прави, за да не отблъсне лоялните си клиенти.

Казано честно – от една страна се възхищаваме на честността, принципите и морала на хора като Джей Фай. От друга обаче смятаме, че това е до някъде признак за липса на амбиция, предприемачески дух, желание за прогрес и смелост. Тя би могла да се възползва от ситуацията и да направи така, че да изхранва и донесе по-висок стандарт на голямото си семейство, както и да включи всички тях в работата си. Без да прави нещо лошо или нечестно.

Затова и, казано честно, не разбираме решението на Джей Фай. Която, на всичкото отгоре, с желанието си за отказ за „Мишелин“, вдигна много повече шум и стана много по-известена, от колкото от самото получаване на „Мишелин“.
Обратен ефект.