frida.bg
ултра виолет

Цвят на годината 2018: „Ултравиолетово”

С находчивост и фантазия „Ултравиолетово” осветява пътя, който ни предстои да изминем през Новата 2018 и всичко, което ще срещнем по него.

По традиция в средата на декември Pantone обявиха своя цвят на годината за новата 2018 и той се казва „Ултравиолетово”. Този символичен избор на един цвят се е превърнал в нещо много повече от тенденция в дизайна. Той е истинско отражение на това, което е нужно на света днес, според Лори Пресман, вице-президент на на Pantone Color Institute.

Днес хората по целия свят все повече се интересуват от цветовете и осъзнават способността им да предават дълбоки послания и значения. Това дава на дизайнерите и марките силата да използват цвета, за да вдъхновяват и влияят. Цветът на годината е един момент във времето, който дава стратегическа насоченост за света на дизайна и тенденциите.

След топлата поглъщаща зеленина, мамеща ни в природните обятия, която доминираше 2017 явно е дошло време за пълна промяна.

Pantone описват „Ултравиолетово”-то като „драматично провокативна и многозначителна отсянка на лилавото”

Номерът му по скалата на Pantone е 18-3838 и въпросът дали случайно е посочен за цвят тъкмо на 2018 се задава от само себе си. Дали съществува и в каква посока е причинно-следствената връзка можем само да гадаем. Сигурно е едно – в тази числова комбинация има някаква особена синхроничност, която трепти с ритъма на космическото мисловно поле и осъзнаването ѝ е момент на духовно пробуждане.

Ултра Виолет

Този цвят предава послание за оригиналност и визионерско мислене, насочено към бъдещето. Когато на прага на третото хилядолетие Пако Рабан създава парфюма Ultraviolet, той го нарича

Ароматът на новата ера

Според психологията на цветовете съзнателно или подсъзнателно го асоциираме с представата за власт, сила и изтънченост.
Същевременно виолетовите и лилавите цветове винаги са се свързвали с изобретателност, въображение и творческа насоченост. Те имат величествен, идеалистичен и чувствителен характер, макар и на моменти да им липсва известна самокритичност и зрялост.

„Ултравиолетово” е двойнствен цвят. В книгата си Теория на цветовете (1810) Гьоте пише, че лилаво-виолетовото го тревожи, защото балансира в несигурността между положителното червено и отрицателното синьо.

Във виолетово-лилавия цвят има някаква загадъчност – може би защото той е на самия край на видимия светлинен спектър. Той пази равновесие на границата на възприятията, на ръба между тъмносиньото и ултравиолетовото, между видимия и невидимия, но съществуващ свят.

В астрологията виолетовите тонове се свързват с „големите” – Юпитер и Слънцето. От дните на седмицата това е палитрата на четвъртък и петък – дните на гръмовержеца Тор (Юпитер) и женствената Фрея. От месеците в годината под техен знак разцъфтяват април и първата половина на май.

Виолетовото е цветът на зодията Везни – един от знаците, ознаменуващи новото начало.

Астролозите казват, че лилаво-виолетовите нюанси символизират кралската кръв, уважението, достойнството и справедливата преценка.

Ако това е любимият ви цвят, най-вероятно сте затворена личност, макар че малко хора биха го казали за вас. Вие смятате, че заслужавате уважение от хората около вас и очаквате да го получавате. Преди да вземете решение, искате да анализирате всеки факт и мразите, когато пренебрегват съветите или помощта ви.

„Ултравиолетово”: древно послание, достигнало до нас

Виолетовото е един от най-старите цветове, използвани от човека. Следи от много тъмно виолетово, направено от стрит на прах манган, смесен с вода или мазнина са открити в праисторически пещерни рисунки във Франция отпреди 35 000 години и в Австралия отпреди 50 000 години.


Пещерата Ласко

Дали виолетовото ни носи някакво древно послание и първична мъдрост, което да ни помогне да се ориентираме в хаоса на 21 век?

В историята, виолетовите и лилавите багри открай време се свързват с царственото и величественото. Смята се, че това е била любимата цветова тоналност на Клеопатра. Римските императори носели пурпурни тоги, както и византийските императори. През Средновековието виолетово са носили най-уважаваните – епископите и университетските преподаватели.

В наши дни виолетовото е цвят, предпочитан от бизнес лидери и политици. Вратовръзката в този цвят комбинира увереността, лъхаща от червената вратовръзка и чувството за мир и сътрудничество, излъчвано от синята. Стои изключително елегантно в комбинация с тъмносин костюм.

„Ултравиолетово”: културни асоциации

В китайската живопис този цвят олицетворява хармонията на вселената, защото е комбинация от червено и синьо (ин и ян съответно).

През Ренесанса виолетово-лилавото често е бил цвета, използван за одеждите на Дева Мария и ангелите.

Ултра Виолет
Уилтънски Диптих 1395

През 19 век то се превъща в любим цвят на Дьолакроа и Моне, Сьора и Ван Гог. Последният обича да го използва както в комбинация с допълващото го жълто, така и в симбиоза със студено зелено.

Според съвременни проучвания, проведени в Европа и Съединените щати, хората най-често свързват виолетовото с екстравагантността, индивидуализма и неконвенционалното. Може би като цвят, който рядко се среща в природата, то изглежда необикновено и нестандартно по природа. То също така се възприема като цвят на изкуственото, неясното и двусмисленото.

Докато например за католическата църква виолетовия цвят е символ на скромността и смирението, то е точно обратното за повечето хора.

Той винаги привлича вниманието, може би защото не е сред най-популярните цветове. Едва три процента от анкетирани мъже и жени на стария континент го посочват като свой любим цвят. Повечето хора го асоциират със суетността.

То продължава и днес да се възприема като символ на статус и лукс. Скъпите часовници и бижута често се поставят в кутии, тапицирани с виолетово кадифе. Виолетовото, като допълващ цвят на жълтото, помага на златото да разкрие пълния си блясък.

„Ултравиолетово”: между мистиката и материята

Не се заблуждавайте обаче – както вече казахме, виолетово-лилавият цвят има двойнствен характер. Той мистериозно съчетава противоположностите както на синьото и червеното, така и на материалното и духовното. Като символ на благородството той се оказва липсващото звено между светския блясък и душевната висота.

В исторически план винаги е имало мистични и духовни качества, свързани с виолетовото и лилавото. В хиндуизма и будизма това е цветът на коронната чакра – центърът, който управлява мъдростта и разбирането и позволява да се улови духовната истина на ниво, което е недостъпно за човека през неговото физическо въплъщение.

Цветът често се свързва с умствени практики, които предлагат по-висока гледна точка към вселената на онези, които търсят убежище от днешния претъпкан свят. Използването на виолетово-лилаво осветление в пространствата за медитация и други места за събиране захранва с енергия и вдъхновява свързването в общност.

Такъв естествен ефект имат върху съзнанието ни и хипнотизиращите лавандулови поля.

„Ултравиолетово”: естество и изкуство

В естественото царство лилавите и виолетови багри имат специално, почти свещено място. Лавандулата, орхидеята, люляка и виолетката се смятат за деликатни и ценни растения. Ирисите са рисувани не веднъж от Ван Гог.

Виолетово-лилавото има едновременно качествата и на топъл, и на студен цвят. При употребата му важи старото правило и ефекта му се определя от това да уцелите точната си собствена мярка. Този най-загадъчен от всички цветове комбинира вълнението на червеното и спокойствието на синьото.

Ако е по-близко до червеното, то възбужда и не може да бъде пренебрегнато. Когато се приближи към синьото, на повърхността излизат спокойните му, съзерцателни качества.

В интериора „Ултравиолетово”-то може да превърне помещението в начин за себеизразяване. Той ще добави пикантност и яркост и ще бъде център на внимание под формата на кресло или диван, лампа, произведение на изкуството или акцентна стена.

В зависимост от контекста и конкретната употреба той може да говори за традиция и елегантност или неочаквана смелост.

Една стая, аранжирана в тези нюанси би поощрила детското въображение и би дала пространство за творческите полети на един артист. Спалня или дневна в тези цветове би направила живота там по-интересен. Внимавайте обаче да няма прекалено студени тонове – те предразполагат към по-меланхолично и замислено настроение.

Виолетовото прави градината много по-интересна и я пренася в дома като живи виолетови и лилави цветя или тапети с флорални мотиви. Настъпва годината на хортензиите, зюмбюлите, минзухарите, петуниите, теменужките, а лилавите лалета и рози ще са хит.

„Ултравиолетово” като изразно средство

Многозначителното виолетово се използва в съвременния език като част от енигматични идиоми, обозначаващи фантастичното и свръхестественото. Английският израз Лилава крава означава нещо забележително, необичайно и хващащо окото. Лилава проза е литература, написана с развинтено въображение и боравеща с преувеличения. Спомнете си например цветистите измислици на Барон Мюнхаузен.

За да не изневери на двуликата си природа, лилавото е и цвета на еуфоричната объркваща мъгла, причинена от загадъчни вещества, дала името си на известния сорт марихуана и възпята от Джими Хендрикс.

Всъщност неразгадаемото виолетово-лилаво отдавна е и символ на контракултурата, свободомислието и блестящата артистичност. Музикални икони като Принс и Дейвид Бауи обогатяват повърхността на западната поп култура с блестящи виолетови оттенъци като израз на своята индивидуалност. От най-нашумелите млади звезди с пристрастието си към лилавата палитра е известна Селена Гомес.

Тези, чийто гардероб е с една трета лилаво съдържание (като например моят) неочаквано за себе си ще се окажат в линия с най-актуалните модни трендове. Останалите според собствените си предпочитания могат да включат „Ултравиолетово” в ежедневието си в по-големи или по-малки дози, под формата на цялостни тоалети или аксесоари.

„Ултравиолетово” в светлините на прожекторите

Казано направо: лилаво-виолетовото е най-модерният цвят за този зимен сезон. Виждаме го в актуалните колекции на марки като Marni, Salvatore Ferragamo и Chloé:

null
Снимка: vfashionworld.com

Chanel и Fendi:

Снимка: holy-chic.net

„Ултравиолетово” ще бъде и водещият цвят на пролетта и лятото на 2018. Той може да бъде по-агресивен в комбинация с ярки пъстроцветни акценти или по-нежен и романтичен в лавандулова версия.

Снимка: glowsly.com

„Ултравиолетово” се съчетава по-лесно отколкото изглежда на пръв поглед с цветове от целия спектър. В комбинация с металик той става луксозен и ослепителен. Със зелено или сиво внушава естествена елегантност.
Лилаво-виолетовото стои еднакво на място на материи, подходящи за вечерно облекло и на спортни и ежедневни дрехи.

Включете „Ултравиолетово” в избора си на гримове, ако искате да създадете експресивно омагьосващо излъчване. Червило или лак за нокти в тази гама се превръщат в декларация за бунтарство, а меките лилави сенки с металически отблясъци превръщат очите в прозорци към Космоса.

„Ултравиолетово”: космическа енергия

Да се надяваме, че енергията, която излъчват лилаво-виолетовите цветове ще пречисти мислите и чувствата и ще вдъхнови всички начинания. Когато я приемем, тя ни свързва с нашата духовна същност, дава ни увереност в себе си, мъдрост и вътрешна сила.

Според Pantone дълбочината на Ултра Виолет, нюансиран и бликащ от емоции, символизира експериментаторството и прекрачването на границите. Той представлява подтик да освободим фантазията си, да изразим себе си чрез творчество, да оставим уникалната си следа в света. Той също така ни нашепва да прескочим ограниченията и да поставим под въпрос установените правила.

Сложен и предразполагащ към вглъбяване, Ултра Виолет събужда интуицията и прозорливостта. Загатва за космически мистерии, за тайнствени истории, които предстоят и за преследване на вълнуващи нови неща и места. Казва, че всичко е възможно и непрекъснато вдъхновява желанието да открием свят извън познатия ни досега. Може би просто трябва да погледнем през Ултра Виолетови очила.

Да завършим с думите на Лиатрис Айсман, изпълнителен директор на Pantone Color Institute и идеолог на проекта „Цвят на Годината“:

Живеем във време, в което има нужда от изобретателност и въображение. Точно това творчески вдъхновение е присъщо на „Ултравиолетово”, лилаво с лека синя нотка, което издига потенциала ни за осъзнаване на ново ниво. От откриването на нови технологии и разбирането на галактиката до артистичното изразяване и духовните търсения интуитивното „Ултравиолетово” хвърля светлина по пътя, който предстои.

Така че за Новата година се снабдете с виолетови обувки, следвайте кода на осмиците и отворете съзнанието си за спомени от нова ера.