frida.bg
влюбим

Да спрем да сме влюбени е ок, но нека се влюбим отново!

Няма нищо по-сложно от друг човек, с който делим една любов. Много от нас все още искат да вярват, че когато срещнат идеалния партньор всичко ще бъде лесно, но животът ни убеждава в противното. В реалния свят не съществува нищо като „и заживели щастливо…“. По скоро нещата приличат на „и заживели с надежди за безоблачно бъдеще…, но след това се оплели в съмнения…, а когато дошли децата…, след това пепрудите в стомаха си отишли… и т.н.“

Истината е, че когато една двойка се събира тя има нужда от щипка вълшебство, приказна лудост, любовна магия – защото именно тя засилва мотивацията им да останат заедно и да започнат да очертават границите около себе си. Изграждане на близост и интимност, правила, фантазии и мечти. Но идва момент, в който един от двамата осъзнава, че е загубил ориентирите на собствената си идентичност и започва да се отдалечава. Идват съмненията – влюбени ли сме още? Според Стан Таткин, това е неизбежен момент за всички любовни връзки. Просто мозъкът опитва да нормализира химичните си опиати и ние преживяваме това като липса на влюбеност.

Да спрем да сме влюбени е ок, но можем ли да се влюбим отново?
Да! Осъзнато изиграйте скуката в отношенията!

Мозъкът ни опитва да направи нещата лесни и предвидими. Затова започваме да мислим в шаблони за нашия партньор и връзката ни, но по този начин сами настаняваме навика и скуката в ежедневието си. А навик означава лиспа на любовни опиати. За да предизвиакте мозъка да продължи да произвежда хормони и вълшебство поканете непредвидимото в отношенията си! Покажете на мозъка ви „как се прави“ тази работа с любовта отново! Правете нещо различно и вълнуващо заедно, точно както когато се опознавахте и не знаехте нищо един за друг!

Да! Но спрете да „четете“ поведението на другия!

Лиспата на споделено разбиране е един от факторите, които създават солидна стена между партньорите. Избягвайте да „разчитате“ невербалните знаци, защото мозъкът често допуска „системни грешки“. Но не само, бъдете нащрек за собствените си проекции (или несъзнавани привнасяния от вашето собствено минало във връзката ви) – защото именно те най-често са причина за най-силните ви емоции. Осъзнавайте собствения си емоционален багаж и дръжте фокуса на вниманието си в перспектива!

Вижте повече в лекцията на Стан Таткин „Връзките са трудно нещо, но защо?“!