frida.bg
жените

Ние, жените, които се влюбваме в мъже, които ни отхвърлят

Скъпа моя приятелко, искам да ти кажа нещо за жените и любовта, в което вярвам и може би ще ти помогне. Знам, че си влюбена в този мъж, а той не е особено заинтересован от теб. Показва ти го по хиляди начини още от самото начало, но ти така и не поиска да видиш знаците. Прекара месеци или дори година в надежди, че неговото сърце най-сетне ще омекне и ще осъзнае какво съкровище има отсреща.

Но това така и не се случи.

Аз знам колко много усилия положи. Ти му даде безценното си време, крехката си нежност, топлите си очи. За да го изслушваш, да му готвиш, да превързваш раните му и да го утешаваш. Надяваше се той да те види и да те оцени. Но той така и не го направи. Напротив. В един момент той открито започна да те не(на)вижда, а това беше последната стрела, която счупи сърцето ти до дъно. Но не и надеждата ти. И защото знам колко много искаше това да проработи, искам да ти кажа нещо за любовта, в което вярвам и може би ще ти помогне.

Ти знаеш, че тази фантазия е твое творение и малко по малко започваш да си задаваш въпроса: защо? Защо отново тази драма се повтаря в живота ти? Защо един път не се получи нещо различно? Какво сбъркано има в теб? Не си ли достатъчно красива? Не си ли достойна за любов? И защо се влюбваш неутешимо в човек, който те отхвърля отново и отново…

Като добра приятелка ще ти дам няколко (не)логични отговора, в които ти няма да повярваш. Тази любов е фантазия, а тя е изцяло твое творение. По някакъв начин ОТХВЪРЛЯНЕТО е важна тема в твоя живот и е време да й отдадеш нужното внимание. Дали имаш нужда да изживееш този вид отхвърляне като възрастен човек, за да осъзнаеш емоциите, които пазиш от своя стара драма. Може би затова избра точно този мъж, който още от самото начало ти даваше объркани сигнали.

Той никога не беше на разположение за теб.

Той беше обвързан, после имаше проблеми в работата и т.н. Никога не беше на разположение за теб, никога не беше достъпен емоционално. И именно този мъж е ПРАВИЛНИЯТ, защото той те връща назад, за да осъзнаеш своята травма, свързана с отхвърлянето, която верояно си имала като дете. Ние никога не сме говорили по тази тема. Това е само предположение. Но хората сме особени същества. Нищо в нашия емоционален свят не се губи. Всяка емоция остава „на склад” в тялото ни и чака подходящия случай, за да се „отвори”. За да имаме шанса да я преработим по различен начин като възрастни.

И защото ти искаш да разбереш защо това се случва, нека ти кажа това: вземи урока, който тази несподелена любов ти дава и погледни навътре.  Там са всички отговори, а това, което се случва сега е просто проекция на твоята собствена невъзможност да влезеш в реципрочна и удовлетворяваща връзка.

Скъпа приятелко, вземи това време, което имаш, за да се погрижиш за себе си. Знам, че в цялата тази история си забравила коя всъщност си ти. И знам добре, защото те познавам, че когато преработиш емоциите, които все още те държат в този болезнен модел, ще намериш онзи мъж, който ще оцени твоята красота, дълбочина, емоционалност и отдаденост. Но преди това, да, ще бъде трудно. Но аз съм с теб. Защото знам, че ти по някакъв нелинеен начин си просто Аз.