frida.bg
компонента

Трите компонента на любовта, с които трябва да сме наясно

Триъгълната теория за любовта или теорията за трите компонента на любовта може да обогати разбирането ни за това толкова важно за всеки от нас чувство. Това е теорията на психологът Робърт Стърнбърг. Той прави своята известна Триъгълна теория на любовта (Triangular theory of love). В нея той описва три важни компонента или нужди в любовта, характерни за всеки от нас. Това са трите компонента на любовта, с които трябва да сме наясно, за да избегнем задънените улици във връзките си.

Какво представлява Триъгълната теория на любовта?

Робърт Стърбърг ни предлага семпла графика, в която ясно се виждат нашите основни нужди. Всеки ъгъл съответства на определена нужда и начинът, по който тези компоненти взаимодействат всъщност определят типа любов, която имаме с партньора. Триъгълникът тук е употребен като метафора, а всеки „ъгъл” представя различен аспект на това, което с романтична нега наричаме любов.

Интимност

Интимността е изключително важно усещане, че си приет и свързан с другия. Тя включва усещане за близост, синхрон и топлина. Ако интимността присъства във връзката ви заедно със страстта имате на лице т.е. романтична любов, която се характеризира със силни емоции и интимност, но без обвързване. Ако имате на лице интимност и обвързване вероятно сте в много хармонична, спокойна връзка с партньора си, но страстта липсва.

Страст

Всеки иска да има страстна връзка, която да го наара да се почувства жив. Тя включва физическата привлеченост към партньора, сексуалнта съвместимост. Но само страстта не е достатъчна, за да се формира връзка. Отношения, базирани само върху този компонент, са отношенията между любовници, които просто правят секс или отношенията между партньорите в началото на връзката. Комбинацията между наличие на страст и интимност вече стана ясна. Но комбинацията между страстта и обвързването, без наличие на интимност често се определян като т.н. „любов от пръв поглед“, която те заслепява, но не те подхранва отвътре.

Обвързване

Обвързването се базира на осъзнатото решение да бъдеш с другия. Това решение може да бъде краткосрочно или дългосрочно. Например, можете да решите да обочате някого, но без да имате дългосрочни намерения. Тогава не става дума за обвързване. Когато има обвързване, но липсват интимност и страст, връзката се базира на т.н. „празна любов“.

Има ли идеална любов?

Тези три компонента непрекъснато взимодействат един с друг, макар и да са привидно разграничени. Отсъствието и на трите от връзката е равнозначно на пълно отсъствие на любов Но в емоционалната ни връзка с другия може да липсва един или повече от тях. И тогава зейва дупа, която можем да се правим, че не съществува. Или не. Но със сигурност тази дупка ще засмуква енергията ни и ще опитваме или поне ще жадуваме да я запълним. Връзка, която се гради само на един елемент е изключително трудно да оцелее, за разлика от връзките, които се градят на два или три. Ако има идеална любов то тя е тази, при която и трите компонента присъстват. Ако не по естествен начин, то защото сме ги изградили.

Каква е комбинацията на вашата собствена връзка?