frida.bg
амбивалентни

Защо сме толкова амбивалентни преди да се разделим с партньора си

Ново изследване в областта на взаимоотношенията разкрива защо повечето от нас са толкова амбивалентни и объркани преди да се разделят с партньора си. Когато става дума за любов, нещата не винаги са толкова лесни колкото изглеждат, а понякога е точно обратното. Да, според проучване, публикувано в Social Psychological and Personality Science, нещата са по-прости отколкото изглеждат и има логични причини защо и от къде идва това премятане между противоположни чувства. Или с други думи: да останете или да си тръгнете? Въпрос, който се появява отново и отново в ума ни точно преди раздялата наистина да се случи.

Защо искаме да останем/да си тръгнем?

Близо 500 доброволци са участвали в изследването, а заданието им  било да отговарят на солиден брой въпроси, касаещи настоящи и предишни връзки. Например: „Можете ли да изброите няколко причини поради които искате да останете/си тръгнете от настоящата ви връзка?“, като целта на изследователите е била да се разкрият причините, поради които хората искат да останат или да си тръгнат. Участниците в изследването изброили точно 27 причини, поради които искат да останат и 23 причини, поради които искат да си тръгнат.

Резултатът е ясен, повечето хора могат да изброят много причини и „за“, и „против“ в едно и също време. Като това създава огромна амбивалентост, нарастваща тревога и объркване у тях. Изследователите обобщават, че това е напълно естествен процес, когато сме „на ръба“ на една връзка. Но е факт, че сме точно там с причина. Според авторите на изследването повечето хора споделят наистина сериозни причини, които ги мотивират да си тръгнат като емоционална дистанция, доминиране на единия партньор, изневяра, несигурност и липса на доверие.

Какво можем да направим?

Това, което можем да направим в този период на емоционално махало е просто да приемем тази част от процеса. Както и да се доверим на вътрешното си усещане. Вероятно все още харсваме партньора си, обичаме да прекарваме време заедно или имаме много общи неща. Но няма как да пренебрегнем някои важни фактори като цялостното ни чувство за неудовлетвореност от отношенията. Или интуитивното усещане, че този човек не е правилният за нас.

Приемете себе си, другия и етапа на връзката ви като нещо естествено и нормално. Нещо, което съставлява естествената спирала на развитието на отношенията ни с другите. Защото колкото и да отричаме тези думи като безспорно клише, наистина трябва да затворим една врата, за да се отвори друга. И в крайна сметка, да намерим човек, с който нямаме никакви съмнения, че искаме да бъдем!