frida.bg
любовта

3 важни урока за любовта и романтиката от … „старите ленти“

Ако харесвате романтичното очарование на „старите ленти“ може би сте се замисляли за това, че любовта в тях качествено се различава от т.н. съвременна „бърза“ любов. Класиката си е класика. И е абсолютен факт, че младите хора наистина има какво да научат от класическите филми за любовта, ухажването и романтиката.

Колкото и да сме свикнали с модерните бързи удоволствия трябва да признаем, че любовта е една и съща винаги. Различни са само очите, които я възприемат, както и отношението, което ни води към нея. С носталгична въздишка ви припомняме някои от най-важните уроци за любовта от старите, но вечни филми.

Затова ви провокираме да внесете в живота си малко повече романтика, поезия и защо не … домашно кино с любимия, Хю Грант, Одри Хепбърн и бутилка ароматно вино!

Осмели се да се влюбиш и „La Dolche Vita“

За да се случи любовта ни е нужна доза безрасъдство и това е едно от романтичните послание в шедьовъра на Фелини „La Dolche Vita“. Пусни очакванията, важността на хорското мнение, външните обстоятелства – любовта е „тук и сега“ и си струва да я изживеш напълно, без значение дали има перспекива или не. Филмът ни показва истинското лице на любовта – красива фантазия, но толкова реална, че загубваш представа за собствените си ориентири. И все пак, урокът е даден – влюби се заради смаата любов!

„Закуска в Тифани“ и колко е важно да бъдеш уязвим

Страхът да се влюбиш пред опасността сърцето ти да бъде разбито изплува в сюжета на „Закуска в Тифани“. Да, понякога е доста плашещо да позволиш на любовта да се случи, защото трябва да съботиш всички защитни стени, които си градил с години. Но това си заслужава и Одри Хепбърн ни показва колко е важно да си позволиш да бъдеш уязвим и невинен като дете, за да можеш най-накрая да намериш любовта.

След сладкото следва горчив послевкус и „Ани хол“

Уди Алън ни подсказва, че всяка любовна история е съпътствана с компромиси. С това да толерираш странните навици на партньора, дори и когато те буквално започват да те побъркват. За напасването и съвместния живот след като пеперудите притихнат. И за това как всичко във връзката ни води към най-ценния урок – да се научим да приемаме другия. И да проявяваме състрадание към неговите странности. Защото след сладкото следва горчив послевкус, но най-важното е –  да останем и да се обичаме!

Снимки: MBDb