frida.bg
знаците

Знаците, че неусетно сме започнали да съсипваме връзката си

Има много начини, по които можем да съсипем връзката си и знаците за това са безкомпромисно ясни за всички останали, само не и за замесените. Тук няма да ви обясняваме как да съсипете връзката си. Със сигурност ако сте взели подобно решение ще ви дойде и точната идея как да го осъществите. Често, без да го осъзнавате, но с видими последствия.

Факт е, че една връзка никога не се разпада просто така. Има една фина ерозия, която започва да се случва много преди физическата раздяла. Понякога тя се осъществява и у двамата партньори, а понякога, но само привидно, у единия. Илюзия е да смятаме, че ако единият партньор е започнал да се оттегля, другият не го усеща. Просто не иска да приеме реалността и я отрича. Но е факт, че каквото се случва във връзката засяга всички замесени на енергийно, емоционално и психологическо ниво.

Как най-често без да осъзнаваме (и искаме) съсипваме връзката си?
Кой от двамата е котката и кой – мишката?

Или темата за разстоянието. Какво е точно е разстоянието между вас, което е комфортно и за двама ви? Често единия партньор има нужда от по-малко разстояние. Това се изразява в по-голямо желание да прекарвате време заедно и да бъдете физически и психологически по-близо един до друг. За други, личното пространство и време са нещо, от което не могат да се откажат. Разстоянието, което е ок в любовта е много делкатна тема. То не може да се измери, не може и да се договори. Просто се случва.

Понякога единия партньор избира да прекарва повече време с приятелите си, с любимите си занимания или в работа, а за другия това е действие, което наранява. Или обратното, единия партньор иска твърде много близост, т.н. „сливане на душите“, а за другия това е плашещо. Така се стига до ситуацията: гониш ли ме, бягам. Кой от двамата иска повече близост (котка) и кой – повече дистанция (мишка)? Тази игра се случва на несъзнавано ниво, но бавно започва да разрушава връзката, защото в крайна сметка „мишката“ се отдалечава прекалено много.

Наказвам те с мълчание

Игнорирате ли своя партньор, когато сте му сърдити? Това е сигурен начин да започнете процеса на разрушаване на връзката ви с него. Може би имате основателна причина и сте наранени, но мълчанието и нацупеното лице могат единствено да задълбочат проблема. Мълчанието е оръжие, което наранява не само другия, но и нас самите. Ако не говорим открито и не кажем какво тежи в сърцето ни, няма как да стигнем до общо разбиране с партньора ни. А лиспата на разбиране, съчувствие и емпатия са предвестникът на тихата ерозия. Вместо да мълчите и да очаквате другия да ви разбере „без думи“, да се извини и покае – говорете! Само чрез искрена и ясна комуникация може да имаме прекрасни отношения в любовта!

Нямате желание вече да се скарате

Липсата на енергия да спретнете един хубав скандал, в който да споделите, естествено на висок тон, мислите си по разни важни въпроси е червена лампичка за връзката ви. Това означава, че толкова пъти сте стигали задънена улица в комуникацията си, че нямате сили за „все същите спорове и скандали“. Предпочитате да си замълчите „само мир да има“. Е, не го правете! Няма как да заблудите себе си. Ако нещо не е окей за вас, то рано или късно ще стане ясно.

Затова ГОВОРЕТЕ! Нека другия е наясно с нуждите, притесненията и мислите ви. Споделяйте. Без укор и обида. Единствено, когато сърцата ни се отворят един за друг имаме реален шанс да поправим счупеното и да заздравим връзката си. Единствено, коагто си позволим да сме уязвими и напълно честни, имаме реален шанс да изградим интимността, от която толкова много се нуждаем!