frida.bg
дрехите

Какво символизират дрехите и голотата в сънищата

Една от най-често срещаните теми в сънищата ни е „голотата”. Особено на публично място. Това е сигнал на несъзнаваното, който не бива да подценяваме. Той ни казва много за това как виждаме себе си в обществото или как всъщност се адаптираме към него. Дрехите, които носим са друга много важна част от съня, която можем лесно да разтълкуваме.

Какво всъщност символизират дрехите?

Дрехите в сънищата най-общо представят нашата Персона, или социалният ни образ, с който се представяме пред обществото. Маската, която носим, за да се адаптираме към изискванията на социалната реалност. Дрехите в съня символизират начина, по който избираме да представим себе си пред другите, така че да се чувстваме приети.

В този смисъл дрехите, с които се виждаме в съня ни са от особено голяма важност. Например, стари ли са те, или може би са на противоположния пол? Или са раздърпани и не ни стават? От какво са направени? Цветни ли са и пасват ли на стила ни на обличане в ежедневието? Как се чувстваме, когато ги носим?

Отговорите на тези въпроси ще ви дадат богата информация за това как се чувствате когато носите социалната си маска. Може тя да не подхожда на истинската ви същност, да е остаряла или просто да не ви харесва. Подсъзнанието ви се опитва да каже нещо много важно на съзнанието ви с избора на дрехи в съня. Може би трябва да промените нещо в начина, по който се представяте пред обществото, за да бъдете себе си, а не да се вписвате в очаквания, които нямат нищо общо с вашата истинска същност.

Какво означава ако сънуваме, че сме голи?

Всъщност важното тук е как се чувствате когато сте голи в съня? Ако ходите сред тълпата съвсем спокойни това е знак, че вие сте напълно себе си пред обществото и нямате нужда от социална маска, за да се „псевдо адаптирате”. Вие сте независими и нямате нужда от това да скривате точно кои сте, а голото ви тяло е красноречив символ за това. Ако се чувствате засрамени и смутени – това е знак за точно противоположното нещо. Най-вероятно се срамувате от (части от) себе си и не искате да се „показвате” в своя разголен вид пред другите. Подсъзнанието ви показва точно как изразявате себе си пред обществото, без капка състрадание.

А ако сме голи само наполовина?

Ако сънувате, че сте само наполовина голи е много важно да забележите коя е голата ви част. Различните части от тялото ни имат различно психологическо значение. Например, ако само гърдите ви са голи тряжва да знаете, че те са свързани с майката и с начина, по който тя е очаквала да се държим. Т.е. песоната, която сме изградили под влияние на очакванията на майка ни. Голото наполовина тяло може да сигнализира за психологически конфликт, който се опитва да се зави на съзнателно ниво.

Например, ако сънувате гениталиите си разголени, това може да е знак за сексуален комплекс, от който трябва да се освободите. И отново – най-важният въпрос. Как се чувствате, когато тези части от тялото ви са разголени? Уверени или изключително засрамени? Ако се чувствате комфортно с голите си гърди това означава, че сте в хармония със своята майчина/обгрижваща страна, но ако се чувствате засрамени –  може би не сте се свързали с женската си част, а това често крие в себе си конфликт с майката.

Сънищата разкриват много за всеки, който е готов да ВИДИ