frida.bg

Може ли сънуването на кошмари да бъде и полезно?

Учени от университета в Женева са достигнали заключението, че страхът, изпитан по време на кошмари, може да помогне за справяне със стреса в ежедневието.

Резултатите от техните изследвания бяха публикувани на портала Human Brain Mapping. Проучването включва участието на 18 души, при които учените наблюдаваха мозъчната им активност по време на съня и откриха, че активирането на инсулата и цингуларния гирус на мозъка – две области, свързани със стреса – се случва, когато доброволците сънуват кошмари.

Допълнителни наблюдения показват, че в състояние на бодрост тези области на мозъка проявяват намалена активност.

Наскоро, учени от Калифорнийския университет в Бъркли откриха, че липсата на дълбок сън прави човек по-уязвим за стрес и повишава нивото на тревожност. Здравият сън е съставен от две фази, които се редуват през нощта – бързо движение на очите (REM) и бавен сън. При осемчасов сън, фазата на дълбокия сън обикновено продължава около 80-90 минути.

След това откритие, учените провеждат допълнителен експеримент, в който участниците бяха насърчени да водят дневници, в които да записват своите сънища и емоциите, които те предизвикват. След една седмица на водене на дневници, участниците били изложени на неприятни изображения с насилие и шокиращо съдържание. Сканирането на техния мозък показа, че доброволците, които често сънуват кошмари, реагират по-спокойно на тези изображения в сравнение с останалите участници.

Учените направиха окончателното заключение, че кошмарите, изглежда, имат закалящ ефект върху човека и могат да помогнат за оцеляване в стресови ситуации в реалния живот на дългосрочна основа. Това откритие се очаква да доведе до разработването на нови методи за лечение на тревожни разстройства.

Ето и допълнителни ползи от кошмарите:

Споменатото става ясно, че сънуването на кошмари има положително въздействие върху преодоляването на стреса. Когато преживеем кошмар, нашето тяло изпитва стресова реакция, която в последствие може да ни помогне да се справим по-спокойно с предизвикателствата или опасностите. Сънуването на кошмари служи като средство за освобождаване на натрупаното напрежение и тревога в организма.

Сънуването на кошмари има стимулиращ ефект върху креативността, като отваря възможности за появата на нови идеи и вдъхновение. Мнозина писатели, художници и музиканти са използвали своите кошмари като източник на вдъхновение за творчеството си.

Ако научим да се справяме с кошмарите и да ги разбираме като важна част от нашето подсъзнание, те имат потенциал да укрепят нашата ментална устойчивост. Това може да ни направи по-гъвкави и устойчиви в ежедневието.