frida.bg

Доли Партън – момичето, което написа и изпя първо „I will always love you“

Доли Партън е американката, която олицетворява кънтри музиката и изглежда като американската мечта – русо Барби с пищна гръд и големи сини очи. Може би за меломаните обаче Доли Партън е позната и в друга светлина, всъщност нейната истинска светлина, нямаща нищо общо с нашенските разбирания за „поп-фолк” певица (ако приемем, че Партън е именно това за Съединените щати). Защото Доли Партън съвсем не е пластмасова кукла, без талант и ум. Защото тя е жена с много таланти и всичките са развивани с любов и усърдие.

Доли Партън е певица, текстописец, автор, актриса и бизнесдама. Известна е и с благотворителната си работа. Тя е голяма и широкоскроена личност, в чиято същност щедро са били изсипани най-разнообразни дарби, и то по много. Един пример не просто за изпълнител, а за артист с интелект, харизма и чувство за хумор и автохумор.

Най-големият хит на Уитни Хюстън за цялата й музикална кариера "I will always love you" всъщност е авторска творба на Доли Партън
Най-големият хит на Уитни Хюстън „I will always love you“ всъщност е авторска творба на Доли Партън

 

 

Доли Партън започва кариерата си, когато е само на 13-годишна възраст. Въпреки че първоначално си е спечелила славата на лирична певица, по-късно постига успех и в други области. Най-известна е с изпълненията си на кънтри музика и е звезда в този жанр в Съединените щати.

Написала е и записала повече от 3000 песни в своята кариера, за повече от шест десетилетия. Спечелила е множество отличия, сред които 7 награди „Грами“, Country Music Association Awards и American Music Awards, музиката й е номинирана за „Оскар“, при това два пъти. Въведена е в Държавната музикална зала на славата през 1999 година.

Най-големият хит на Уитни Хюстън за цялата й музикална кариера „I will always love you“ всъщност е авторска творба на Доли Партън

Доли Партън получава огромен комерсиален успех, след като известната певица Уитни Хюстън записва нейната песен „I will always love you“ за игралния филм „Бодигард“ през 1992 г. Песента и албумът се превръщат в абсолютен световен хит, който оглавява световните класации задълго. Всъщност песента – текстът и аранжиментът са авторски творби на Партън, а първото й изпълнение е нейно.

Доли Партън не е просто изпълнител, тя е музикант и свободна личност

Освен че пее, тя свири на пиано, банджо и китара, и то съвсем професионално. Доли Партън публично подкрепя и е ревностен застъпник на организацията ЛГБТ (Лесбийки, Гейове, Бисексуални, Транссексуални). Определяна е като гей икона от общността на ЛГБТ. Пищността на нейната личност вероятно идва и от пищността в нейните корени, които се преплитат от   английски, ирландски, немски и шотландски нишки.

Кое е момичето, което порасна до световноизвестната дама Доли Партън

Доли Партън е родена на 19 януари 1946 г. в окръг Севиер в Тенеси, САЩ. Тя е четвъртата от дванайсет деца, родени в семейството на Робърт Лий Партън, фермер и строител и Ави Лий. Семейството й е било доста музикално и тя се влюбва в музиката и пеенето под влияние на своята майка. Нейният чичо Бил Оуенс пък я е подкрепял от най-ранна възраст по пътя й към  музиката.

След като завършва гимназия през 1964 г., тя се премества в Нашвил, Тенеси, за да продължи музикалното си развитие.

Започва професионалните си изяви още  на 10-годишна възраст. Участва в  телевизионни и радио предавания в Кноксвил, Тенеси. Кариерата й процъфтява през 1967 г., когато прави дует с известния кънтри певец Портър Уагънър, а също когато започва да участва много активно в телевизионни шоупрограми, в които пародира красиви руси красавици. Последното е доказателство не само за многостранните й таланти, но и за изключителен интелект и способност за самоирония.

Партньорството й с Портър Уагънър й помага да получи музикален договор от RCA Records.
Те пускат първия й сингъл като дует с Портър Уагънър. Песента „The Last Thing on My Mind“  влиза в челната десетка на класациите в началото на 1968 г.

Доли Партън не е просто изпълнител, тя е музикант и свободна личност
Доли Партън не е просто изпълнител, тя е музикант и свободна личност

Музикалната й кариера върви нагоре

През 1971 г. Доли Партън достига до номер едно в класациите за кънтри музика с песента „Joshua“.

 През 1973 г. излиза най-големият й хит до този момент „Jolene“.

През 1974 г. излиза „I will always love you“.

През 1974 г. излиза "I will always love you"
През 1974 г. излиза „I will always love you“

 

 

В желанието си да преследва мечтата си за солова кариера, Доли Партън решава да прекрати партньорството си с Портър Уагонър около 74 г. Въпреки това, те остават в добри отношения и той продължава да й помага за записите.

 Доли Партън се опитва да промени имиджа си и се насочва към поп музиката. През 1976 г. прави първия си поп албум, но песните от него не достигат до челни места в класациите.

През 1977 г. песента „Here You Come Again“  обаче оглавява и двете класации за Поп и Кънтри музика.

През 1978 година получава първата си награда Грами. През следващите две години изпява песни, които оглавяват класациите в Щатите.

Тя прави и успешна филмова кариера с участието си в няколко филма.

През 1986 г. открива увеселителен парк под името „Долиууд“ в Тенеси, който става популярна туристическа дестинация, дори и днес.

През 1993 г. песента й „The Day I Fall in Love”, която бе включена във филма “ Бетовен 2″, спечели номинация за Оскар за най-добра авторска песен.

До края на 90-те години нейните песни бяха оценени и запазиха уникалността си.

През 2005 г. пише и песента „Travelin ‘Thru“ за игралния филм „Transamerica“, за който през същата година е номинирана за Оскар.

През 1996 г. основава фондация "Долиууд" за повишаване на грамотността сред децата
През 1996 г. основава фондация „Долиууд“ за повишаване на грамотността сред децата

 

През 1996 г. основава фондация „Долиууд“ за повишаване на грамотността сред децата

Фондацията е фокусирана върху грамотността и е допринесла за насърчаване на четенето сред децата от над 1600 общности в САЩ, Канада, Австралия и Обединеното кралство.

Доли Партън също работи и към Американския Червен кръст и е активист в борбата с ХИВ-СПИН.

Доли Партън се жени през май 1966 г. в Грузия за Карл Томас Дийн, бизнесмен. Двамата нямат деца.

Тя е кръстница на американската певица Майли Сайръс.

 

Снимки: БГНЕС