frida.bg

Майкъл Гуревич, холандският цигулар, който е част от оркестъра на крал Чарлз III

 

Личността, с която ще асоциираме 2023 г., е крал Чарлз III – на 6 май се проведе официалната коронация, предавана по цял свяр. Една толкова тържествена церемония не може да премине без класическа музика. В това емблематично историческо събитие участва световноизвестният English Chamber Orchestra, чийто патрон от 1977 г. насам е именно настоящият крал Чарлз III, като музикалната формация свири на всички по-важни за кралското семейство събития. Съвсем скоро българската публика ще може да се докосне до тази атмосфера, тъй като на 13 юли 2023 г. Английският камерен оркестър – обединил 21 от най-добрите музиканти в света – ще гостува в София и ще изнесе галаконцерт в Зала България от 20:30 часа. Билети могат да бъдат закупени от Eventim.

Събитието е част от културна програма на Столична община и се осъществява с подкрепата на Британското посолство в България и медийното партньорство на bTV.

English Chamber Orchestra е най-записваната музикална формация с богата дискография – 860 записа, а репертоарът й обхваща повече от 1500 произведения от 400 композитори. Изнася концерти с най-известните музиканти в света, затова американската радиомрежа CPRN заслужено я нарича „един от най-успешните действащи оркестри“. Макар акцент в репертоара на камерния оркестър да е класиката и предкласиката, има блестящи изяви и в областта на поп музиката – работи по саундтрака на няколко филма от поредицата за Джеймс Бонд, както и по партитурите на Дарио Марианели за топ продукции като „Изкупление“ и „Гордост и предразсъдъци“.

За българската публика English Chamber Orchestra ще изпълни творби от Бах, Хендел, Моцарт и Елгар. Като реверанс към почитателите си в България формацията подготвя разработка на песните „Облаче ле бяло“ и „Хубава си, моя горо“, чийто солист ще бъде звездата Любо Киров.

От страна на Английския камерен оркестър специални гости ще бъдат Стефани Гонли (първа цигулка), Джон Търгуд (валдхорна), Луси Джийл (цигулка), Майкъл Гуревич (втора цигулка), Антъни Пайк (кларинет) и др.

Преди броени дни журналистът Георги Тошев успява да вземе ексклузивно интервю в Лондон от звездата на класическата музика във Великобритания – холандския цигулар Майкъл Гуревич. Той е потомствен музикант – баща му също е цигулар, избира този инструмент и за Майкъл, когато той е само на 5 години. Когато завършва Кралския северен музикален колеж, е удостоен с наградата „Сър Джон Мандуел“ за изключителен принос. През 2011 г. печели голямата награда на престижния Международен конкурс за камерна музика.

 

Днес името му се свързва с преподавателска и богата и разнообразна изпълнителска кариера. Свири като ръководител в различни ансамбли: Фестивален оркестър на Будапеща, Шотландски камерен оркестър, Ирландски бароков оркестър, Лондонски квартет „Хайдн“, „Наш“ и др.

Камерната музика е неговата страст – свири в Карнеги Хол, Уигмор Хол, Роял Концертгебау, Музикалния концерт в Мелбърн, фестивали по цял свят, като същевременно намира време да се посвещава на различни каузи, свързани с популяризирането на класическата музика.

Макар Майкъл Гуревич да е обиколил почти цял свят, споделя, че никога не е бил в София и очаква с нетърпение тази галавечер. Най-важният концерт, на който има честа да свири, е коронацията на крал Чарлз III.

„Музиката е всичко в живота ми. Прекарвам по-голямата част от дните си, отдаден на нея, репетирайки и подготвяйки концерти, пътувайки до различни места, на които да свиря. Също така цялата работа с планирането, костюмите, слушането на записи. Има толкова много работа отвъд момента на изявата. (…) Мисля, че заради кариерата, която имам до този момент, нямам нещо, наречено обикновен ден“, споделя чистосърдечно известният цигулар. „Като музикант съм истински късметлия, че имам възможността да работя в тази прекрасна среда в Лондон. С всички тези невероятни музиканти, които са в оркестъра, и разбира се, привилегията, която имам, да правя тази музика и която ще пренеса в София. Наистина е много специално, че имам тази възможност и ще я предам на публиката.“

Във видеото ще научите какво си спомня Майкъл Гуревич от първото си излизане на сцената, как преминава един негов ден и какво го привлича да работи с English Chamber Orchestra.