frida.bg
любовта

За любовта, или за търсенето на правилното нещо на грешните места

Любовта има много измерения, въплъщения и фази. Но ние няма да изпадаме в излишни подробности, напротив. Любовта няма нужда от дълги баснословни излияния. Тя просто Е, ако я има и не Е, ако я няма. Нашата представа за любовта обаче често е украсена с не една илюзия. Искаме в живота ни да има любов и понякога я виждаме там, където я няма. Или обратното. Толкова сме наранени и уплашени, че не виждаме любовта, когато тя е пред очите ни. И забравяме, че тя най-вече Е в нас, в съкровения свят на сърцата ни. И винаги е там, готова да разцъфне като лотус в дзен поема.

Но се получава така, че прекарваме огромна част от живота си в търсене на любовта ИЗВЪН нас. В очакване другите да ни дадат любов. Като децата, които са зависими от любовта и одобрението на родителите си. Като зрели хора продължаваме да очакваме приятелите ни, любимите ни и живота като цяло да ни дава любовта, от която се нуждаем. Но се получава така, че търсим любовта на най-грешните места.

Случвало ви се е?

За да разберете дали сте търсили любовта на грешното място задайте си следния въпрос –  Разочаровали ли сте се някога от любим човек? Ако отговорът е „Да”, то не само че сте търсили на грешното място, но и в грешната посока. Не е възможно външният свят да задоволи потребността ни от любов. Всичко се променя извън нас и докато не обърнем перспективата си за любовта НАВЪТРЕ към нашия сърдечен център винаги ще търсим правилното нещо на грешните места.

Когато става дума за любов всички ние сме дошли на този свят да се учим. Да се учим да проявяваме любов, да я изразяваме и да обичаме безусловно. Да обичаме себе си, другите и да изразяваме тази могъща сила с цялото си същество. Съвсем нормално е да променяме своето възприятие за любовта, както и начина по който тя се изразява чрез нас.

Затова ви представяме 3-те фази на любовта, подробно описани от David Deida в книгата „3 Stage of Intimacy“. А те са:
Нуждая се да ме обичаш

Нуждая се света извън мен да ми покаже, че цъм ценен, важен, обичан, уважаван, значим. За да почувствам любовта трябва някой извън мен да ми покаже любов. Например, за да покажа любов към родителите си те трябва първи да ми покажат, че ме обичат. За да покажа любовта си към партньора си, трябва да видя, че той ще ми покаже пръв. И т.н. Не искаме да се минем с две думи. И любовта спира, когато „условията ни” не са удовлетворени. Тя просто изчезва. А имало ли я е? Може да живеем с непрестанни разочарования години наред. Или да осъзнаем, че търсим правилното нещо на грешните места. И добре дошли във фаза 2…

Аз обичам себе си

Вече нямам нужда външният свят да ми доказва отново и отново, че аз заслужавам любов. Уморен съм от тази постоянна битка. Време е да започна да обичам себе си и да се грижа за емоционалните си нужди. Ще правя нещата, които обичам. Ще си направя подарък, ще отида в най-хубавата сладкарница, за да се насладя на парче торта, а после ще се погледна в огледалото и ще си кажа, че съм прекрасна. Ще започна да правя всички онези неща, които преди съм очаквала някой друг да направи за мен – сама за себе си. Започвам да развивам себе си и нямам нужда от нечие одобрение. Обичам се и това ми дава усещане за сигурност и баланс. Вече не завися от променливите външни фактори. Любовта е част от мен и никой не може да ми я отнеме. И без да се усетя се превръщам в …

Самата любов

Това  е моментът, в който всички илюзии отпадат. Просто вече нямаме нужда от тях. Най-после сме способни да обичаме себе си и нещо повече – способни сме да обичаме партньора си и всички хора в този свят с отворено сърце. Превръщаме се във проводници на космическата любов. Тя е безгранична. Приемане, състрадание, емпатия и любов, която не се влияе от обстоятелства и ситуации. Но в същото време обичаме и себе си и това ни помага да си тръгваме, когато средата не е добра за нас. Тръгваме си, но не затваряме сърцата си, а благодарим. За опита, за спомените, за хубавото и за лошото. Любовта ни лекува и въздига над матералната променяемост. Тя е вътрешният ни център, който излъчва позитивна вибрация и привлича ситуации и хора, които й съответстват.

Стига да търсим любовта на правилното място ще открием, че тя вече е там.