frida.bg
пролетно почистване

Ритуалът „пролетно почистване“

Пролетно почистване за енергизиране на дома

Пролетта е факт, както и все по-яркото слънце, което вдъхва живот на цветя, дървета и тревички. Заедно с глъчката навън, слънцето издайнически съживява и всички онези рисунки от прах и сажди върху прозорците ни, ваяни от ветрове и снегове през последните няколко месеца. С увеличаване на светлината навън ни става все по-трудно да се крием зад щори и тежки пердета и скоро осъзнаваме – време е да запретнем ръкави и избистрим контурите на гледката пред очите си.

пролетно почистване на дома

Погледнато като ежедневна отговорност, чистенето за много от нас е досадно задължение. Но когато говорим за „пролетно почистване“, трябва да се настроим на по-висока енергийна вълна и да подходим ритуално, съчетавайки баналния хигиенизиращ акт с тайнството на езотеричната практика на пречистването.

Така са правели нашите баби, бабите на днешните японки, еврейки, мохамеданки и предполагам много други жени от миналото, когато хората са били по-склонни да обвързват материалния и духовния си свят с енергията в природата.

пролет

Българките в миналото са използвали както светена вода, така и дарове от природата като морска сол, лавандула и оцет, за да отмият заедно с мръсотията и лошите енергии и натрупвания в дома си. Когато са чистели напролет, пра-роднините ни са ползвали нови метли и стари заклинания за да прогонят духовете и заредят с нов късмет домовете. Дисхармоничните влияния са били неутрализирани с помощта на различни методи и енергията, черпена от разцъфващата навън природа.

Сезонното почистване на и около дома е било момент за ритуално прогонване на лошото и привличане на доброто в живота.

здравец

Нашите баби са премитали с вълшебни метли и са премивали с омайни билки стаи, чердаци и дворове. Ограждали са имотите си с ароматен здравец, който да предпазва от лошо и съхранява добрата магия вътре.

Ритуали за почистване на дома и тялото можем да намерим във всички култури. Както традиционно пречистваме тялото си с постене и спазване на различни диети и режими на хранене според религията и личната си култура, по подобен начин постъпваме и с местата, които обитаваме и където съхраняваме вещите и спомените си. Почистваме ги буквално и метафорично.

Всички стаи и прилежащите им балкони, дворове, тавани и мазета трябват да бъдат обект на сезонно почистване, пренареждане и презареждане с положителна енергия. И макар много от нас днес да не отделят нужното време и внимание на този основен ритуал в битуването, удовлетворението и ползите от него си заслужават личното ни отношение.

Защото отворим ли широко прозорците, свалим ли от тях мръсотията, проправим ли път на въздуха и слънцето към домовете и тайниците си –

– ще се почувстваме освободени, ободрени и пречистени.

източно познание

Ако домът е нашият храм, то ние сме жреците в този храм.

Всеки самостоятелно най-добре може да „вгради“ мислите и наричанията в дома си, защото най-добре познава скритите кътчета, кюшета и чекмедженца, в които да бръкне, почисти и намести. Сами най-добре можем да преценим и с кои вещи от миналото, натрупали тъга или загубили стойност, можем да се разделим и на кои просто трябва да отделим малко повече внимание. Когато разчистваме, ние отваряме пространство за нови неща или просто пренареждаме на чисто и просторно нещата си. Пробваме нови начини да се почувстваме удобно в непосредствената си среда на битуване. Към дома си трябва да подхождаме със същата отговорност, която дължим на себе си, особено ако отглеждаме семейство.

маргаритки

Премитането е метафизичен акт!

Що се отнася до източната мисъл, без премитане с метла пролетното почистване ще се лиши от важен аспект в езотеричната си символика. Според мъдростта на Изтока, помитането трябва да става от вътрешната част на дома навън, за да излезе отрицателната енергия. В много редки случаи, когато годината е била особено късметлийска, се мете от външната страна на дома навътре, за да не се прогони късмета.

В българската традиция също има вярвания , свързани със замитането, според които около метлата в действие се завихря силна енергия, с помощта на която изтласкваме лошото в дадена посока.

Да изметем трохите на старото и измием къщата си с ароматизирана с билки чиста вода – ето това се казва вдъхновяващ пролетен ритуал!

Да направим от пода по стаите и балконите бляскава повърхност, която ухае на поляна и по която ще ни е приятно да стъпваме боси – нека това бъде освежаващата процедура, на която да се отдадем през първата свежа утрин, в която слънцето ни събуди с мисълта, че вече трайно се затопля.

пролетна синева

Прозорците – нашите лични късчета бляскава синева

За да се захванем с прозорците, избираме най-слънчевия възможен пролетен ден, в който вън се чуват ентусиазирани птички и на отворен прозорец е по-топло, отколкото на затворен. Правим си смес в кофа вода от изкиснати портокалови и лимонени кори за почистване на къщата и фреш за лично ползване. Слагаме по-леки дрехи, тъмни очила и отваряме най-големия прозорец. Пускаме си диско-фънк компилацията Car wash и потапяме гъбата в хладката ароматна вода. Можем да избегнем предпазните ръкавици като капнем няколко капки етерично масло от лавандула или каквото друго имате под ръка.

Преди да свалите ръкавиците, отмийте голямата мръсотия от прозорците първо с топла вода смесена с малко сапун и оцет, и изхвърлете чернилката. После действайте с арома-терапевтичната водна смес от накиснатите цитрусови кори и масла. Маникюра оставете за най-накрая!

завивки

Гардеробно пренареждане

Моментът, в който прибираме зимните и изваждаме леките си ефирни дрехи и завивки има облекчаващо въздействие върху физиката и психиката ни. Този момент, макар и частично, също идва с пролетта и е като неделима част от фиестата „пролетно почистване“.

Заедно с тежките зимни дрехи слагаме на слънце възглавници и дебели завивки и ги оставяме там докато хубаво се проветрят. Слънцето ще унищожи голяма част от акарите и останалото био-разнообразие, намерило подслон по спалния ни текстил и пълнеж. След тази продължителна кислородно-слънчева баня дебелите завивки са готови да бъдат прибрани по раклите до следващата зима, а с тях и зимните палта и купищата жилетки и пуловери. Не забравяйте да отделите онези от тях, с които ще се разделите завинаги.

Какво облекчение! Като че ли сваляме тонове тежест от гърбовете и рафтовете и някак си ни олеква на телата и душата! Това отваря много място и връща кислорода в затворените пространства на домовете ни.

Не бързайте да затваряте прозорците, нека през тях влезе колкото се може повече въздух, слънце и пролетно настроение. Късметлиите с по-големи балкончета продължават очистителния процес по лоджии и тераси, садейки цветя и проветрявайки мозъци на пролетния градски бриз. Най-смелите вече опъват потници по южните изложения.

пролетен интериор

Пролетен интериор

Много благотворно в този момент би ни подействало ако пренаредим мебелите си или намалим броя им. Лишавайки се от някоя стара мебел, се лишаваме от цялата бактериална тежест на времето и прахта.

Редовното разтоварване на пространството от излишни предмети може да доведе до истински промени в живота ни, а някой нов малък аксесоар би ни подействал допълнително като обещание за нови начинания и любови.

При самото местене на застояли се във времето на едно място мебели, енергията в пространството се раздвижва. Разместете мебелите, пробвайте нови дизайни и все по-свежи цветове.

Обърнете внимание на таваните и мазетата, ако разполагате с такива. Почистете тъмните пространства към имотите си и ги подредете. Там може да се крият много вещи, които не само ще освободят пространство, но и с радост биха служили на някой.

пролетно

Презареждане

Пролетта е момент на шумни птичи песни и поголовно вършеене – с трактор из дворовете, с метла по домовете, с вливане на бистър ум в плановете и преценките си. Сега е моментът да свалим прахта и мириса на застояло, да раздвижим наново енергията в личното си пространство и заредим позитивно всяко кътче на душата и дома си.

Целият ритуал на пролетното почистване трябва да е зареден с положителна енергия и добро-пожелателност.

Както се наричат водици по Богоявление, така на пролет наричаме къщата си за нов живот и късмет в семейството. Добрата ни настройка е от значение и всичко, което допринася за нея ще ни бъде от полза.

Да си спретнем едно приятно преживяване сами със себе си или в компания от семейни съмишленици и да осветим дома си с добри мисли чрез енергията, която ще завихрим чистейки.

От визуализиране на нови планове до миене на прозорци, от инспекция на гардеробите до пренареждане в интериора – направете всичко това тази пролет с идеята да пречистите дома, а с него и късмета си.

Източник: Masha&TheMagic