frida.bg
щастливите

Тайните на щастливите двойки вече са разгадани!

Искате ли да разберете кои са тайните на щастливите двойки? Случвало ли ви се е да се вгледате в някоя щастливо влюбена двойка и да си кажете: ех, и ние бяхме така като се запознахме, но след това нещо се случи… Работата, липсата на време, умората, стреса, децата и т.н., и т.н. Съвсем нормално е в един момент емоциите да се уравновесят и ние да приемем, че връзката ни вече е на друг етап. И все пак това не означава, че не трябва да полагаме усилия да запазим искрата на любовта, дори и да сме прехвърлили отдавна периода на романтичните мега искри. Има щастливи двойки, които остават такива дори след 5, 10 и 20 години съвместен живот. Те определено могат да ни научат на нещо… за любовта.

Кои са тайните на щастливите двойки и какво правят те, за да поддържат високо ниво на свързване помежду си? 

Доверие

Това е най-важната предпоставка за щастливи и хармонични отношения. Винаги има неща, за които не сме съгласни с партньора, дребни конфликти и недоразумения. Щастливите двойки знаят как да се справят с подобен тип проблеми като говорят един с друг и успяват да са мили и честни. Но най-вече когато взимат присърце нуждите и интересите на партьора. Точно на тази основа се гради доверието между двама души, а именно да знаеш, че човекът до теб ще те защити, пдкрепи и ще застане на твоя страна всеки път, когато е необходимо. Доказано е, че двойките, които си имат доверие живеят по-дълго и са по-щастливи. Доверието също така  е в пряка връзка с производтсвото на окситоцин, хормонът на свързването и щастието.

Важността да поправиш счупенето

Всички ние понякога действаме грубо или използваме думи, които нараняват партньора ни. За съжаление, дори щастливите двойки не са перфектни и понякога го правят. Това, което ги прави именно „щастливи” е способността да се извинят и да простят след това. Щастливите двойки знаят какво е емпатия, извинение и прошка. А това е в основата да се разрешават успешно проблемите в двойката. Например, тонът на гласа, който използваме често е определящ за това как партньорът ни разбира нашето послание. Може да казваме нещо на пръв поглед безобидно, но тонът на гласа ни да изразява гняв и обида от минала и неизговорена ситуация. Това неминуемо ще нарани партньора ни. Важно е да можем да осъзнаем своята отговорност. Ако нямаме доверие един в друг, вероятно ще ни е трудно да говорим за чувсвата си и ще ни е много по-трудно да разрешаваме конфликтите по мил и щадящ другия начин.

Забавление по график

Звучи странно на пръв поглед да се забавляваш по график, но това е много важно особено ако и двамата сте супер заети и трудно намирате време един за друг. Забавлението е ключова съставка на щастливите отношения. Много често партньорите се отегчават един от друг и се разделят, защото им е скучно и искат по-забавен начин на живот. Създавайте сладки моменти помежду си ежедневно. Малки жестове на внимание и топлина, които казват „мисля за теб”, са идеалния вариант. Уговаряйте си срещи, например като поканите партньора на вечеря или кино в събота, в 20:30 минути. Бъдете закачливи и се смейте заедно, това е лекарството за всяко недоразумение в двойката. Ако умеете да се посмеете върху всичко, значи със сигурност сте го преодолели!

Снимка: pixabay.com