frida.bg

Венецианският Карнавал – тържество на красотата и забавленията

Ежегодният карнавал във Венеция тази година се провежда от 11 до 28 февруари.
Карнавал с история

Началото на световноизвестния карнавал според легендата датира от 1162 г., когато народът на Венеция се е събрал на площад Сан Марко, за да отпразнува с песни и танци победата над Аквилея.

Думата „карнавал” всъщност идва от латинското „сбогом на месото” и обозначава началото на великденските пости.

Започналият през този далечен период фестивал става официален по време на Възраждането. През 17 век бароковият карнавал е начин да се запази престижния имидж на Венеция пред света. Събитието е било много популярно и през 18 век. То е насърчавало волните забавления и удоволствията, но също така е карало венецианците да забравят своите настоящи и бъдещи несгоди.

Карнавал Венеция
BAUTA By Oxxo – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1951116

Въпреки това, по време на управлението на краля на Австрия през 1797 фестивалът и използването на маски са строго забранени. Традицията се възобновява постепенно през 19 век, но само за кратки периоди от време и най-вече за частни празненства. Това дава повод за създаването на специални художествени творения – невероятни костюми, маски и украси.

След дълго отсъствие, Карнавалът се завръща през 1979 г. Италианското правителство решава да съживи интереса към историята и културата на Венеция и поставя традиционния фестивал в центъра на своите усилия.

По повод възстановяването му студенти от венециански училища по изкуствата започват реконструкция на маските. Сега едно от най-важните събития във фестивала е конкурсът за най-красива маска, които се оценявана от международна комисия от дизайнери.

Карнавал Венеция

Гостоприемната Венеция посреща своите близо

3 милиона посетители на тазгодишния Карнавал

с ясно време. Дневната температура в този сезон е ок. 8°C, които са приятни, докато се радвате на топлите слънчеви лъчи, но след залез галещият морски бриз може да започне да хапе и със сигурност е добре да имате връхна дреха (палто или наметало), шапка, ръкавици или шал към карнавалния си костюм. За щастие е малко вероятно да вали.

Най-много от гостите на фестивала се събират на площад Сан Марко, където могат да бъдат снимани от професионални фотографи с професионални модели в ослепителни карнавални костюми. Можете да видите заедно герои от миналото и от съвременната поп култура. Някои пък предпочитат по-интимните частни партита из по-малките площади.

Ако не си носите костюм можете да наемете или купите такъв в някое от многобройните ателиета из града.

Какво е карнавал без маски?

Историята на маските по тези места започва още от древните римляни, които чрез карнавали и маскаради са чествали зимата и плодородието.

Има малко исторически извори, които обясняват причините за най-ранната поява на маската във Венеция. Някои учени твърдят, че покриването на лицето на обществени места е уникално венециански отговор на една от най-строгите класови йерархии в европейската история.

Маските винаги са били важна характеристика и на венецианския карнавал. Традиционно е било разрешено да се носят между деня на Санто Стефано (26 декември) и началото на карнавалния сезон в полунощ на Сирни Заговезни (около средата на февруари). Освен това маските са позволени на Възнесение (през май) и от 5 октомври до Коледа. Явно венецианците са могли да прекарват голяма част от годината под прикритие.

На Карнавала във Венеция традиционно се срещат няколко основни вида маски, някои от които имат собствени имена. Хората с различни професии са носели съответно различни маски. Майсторите на маски (mascherari) са се ползвали със специален статут в обществото и са имали своя гилдия със собствени закони.

Венецианските маски могат да бъдат изработени от кожа, порцелан или дори стъкло с помощта на оригинална техника. Оригиналните маски са били с доста прост дизайн и украса и са имали символична и практическа функция.

В днешно време, повечето оригинални италиански маски са изработени от гипс и позлата, ръчно рисувани и украсени с естествени пера и камъни. По сергиите има, разбира се, и копия изработени в други точки на света… лесно ще се ориентирате по цената.

Съвременна Венеция не е останала незасегната от глобалната любов към Св. Валентин и в последните години на 14 февруари там, както и навсякъде по света ви обграждат отвсякъде сърца, любовни писма и вечери на свещи. Което може да бъде и много приятно.

Венецианският карнавал изобилства от забавления

По време на фестивала са организирани 84 официални и много неофициални събития. Можете да избирате от концерти или паради за деца или за възрастни на места като исторически филмови декори, например във венецианския Лунапарк или на остров Бурано. Ако сте маскиран и костюмиран подходящо ще получите отстъпка на много места!

Можете да предпочетете да посетите някоя тематична театрална постановка, а след това да отидете на бал с вечеря в някой прекрасен Ренесансов замък, например Галерията на чудесата в Ca’ Vendramin Calergi на Големия Канал. Този замък е още по-обаятелен и понеже в него Рихард Вагнер е композирал Парсифал.

Ca’_Vendramin_Calergi By Didier Descouens – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15783695

На фона на тази изключителна обстановка ще се озовете в едно магическо измерение, където всеки детайл е създаден с изтънченост и професионализъм, за да направи карнавалното преживяване нещо абсолютно незабравимо.

Предлагаме ви да се разходим заедно из романтичните улички на венецианския карнавал.

Снимки: Мая Леополд
Текст: Веселина Тулевска